Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Pechtold over uitsluiten Forum voor Democratie: 'Ze doen rare uitspraken'

10 februari 2018, 12.09 uur

De gevestigde partijen richtten gisteravond tijdens het debat met de landelijke partijleiders hun pijlen op Forum voor Democratie. Alexander Pechtold haalde flink uit naar Thierry Baudet.

De D66-leider had een harde oneliner bedacht. 'Van Wilders weet ik wie ik tegenover mij heb. Die discrimineert op geloof. Maar u voegt daaraan bij: geslacht, geaardheid en ras', zei Pechtold in een één-op-één-debat met Baudet.

Lees ook: Asscher na relletje: 'Dan heb je het echt niet begrepen, koekenbakker'

Na afloop lichtte Pechtold voor de camera van AT5 toe waarom zijn partij niet wil samenwerken met Forum voor Democratie. 'Ze doen rare uitspraken. Terecht wordt erop gewezen, ook door het kabinet. En ik vind dat Baudet vandaag wéér om zaken heen draaide. Met zo'n partij werken wij niet samen, want dat gaat in tegen het karakter van deze stad.'

Lees ook: Identiteit en racisme blijken heetste hangijzers tijdens lijsttrekkersdebat De Balie

Baudet ontkent dat hij en zijn partijgenoten racistische uitlatingen doen. Hij noemde de aantijgingen 'leugens' en vindt ze demoniserend. Het hoogte- of dieptepunt van de discussie was toen Baudet zijn Amsterdamse nummer twee het podium liet bestormen om zelf zijn uitlatingen toe te lichten.

AT5 had ook graag een korte nabeschouwing gedaan met Baudet zelf, maar de Forum voor Democratie-leider was al vlug na het debat achter de schermen verdwenen.