Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Schiphol kan met 10 procent groeien zonder extra risico'

20 februari 2018, 17.34 uur

Schiphol kan verder groeien zonder dat de kans op een ongeluk toeneemt. Als de luchthaven veiligheidsmaatregelen neemt, kan het aantal vliegbewegingen toenemen tot maximaal 550.000, een groei van 10 procent.

Dat meldt Het Parool. De luchthaven mag tot en met 2020 maximaal 500.000 vliegbewegingen per jaar maken. Vorig jaar kwam het aantal bewegingen op bijna 497.000 uit. De luchthaven groeit uit zijn jasje.

Lees ook: Slots op Schiphol mogelijk verhandelbaar om nog ietsje verder te groeien

Om toch nog veilig te kunnen groeien, zou Schiphol volgens een rapport van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) een aantal maatregelen moeten nemen. Zo moet de luchthaven de rubberafzet op de baan regelmatig moeten verwijderen en minder last-minute baanwijzigingen maken. 

Toekomstige groei
Verder wordt Schiphol volgens het rapport ieder jaar al een stukje veiliger omdat vliegtuigen steeds geavanceerder worden. Ook nieuwe regelgeving en ontwikkelingen op het gebied van veiligheidsmanagement zorgen ervoor dat de kans op ongelukken steeds kleiner wordt.

De Tweede Kamer debatteert morgen over het rapport. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) moet binnen 2,5 jaar een besluit nemen over de toekomstige groei van de luchthaven.