Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdammers vinden station Lelylaan nog steeds minst veilig

5 maart 2018, 12.46 uur · Foto: Intervisual Studio / Lorenzo Derksen

Station Lelylaan wordt door Amsterdammers nog steeds ervaren als het minst veilig. Ook Centraal Station en Bijlmer Arena worden relatief vaak genoemd op de vraag welke stations reizigers mijden vanwege het veiligheidsgevoel.

Dit blijkt uit de onlangs uitgekomen Monitor Sociale Veiligheid Openbaar Vervoer 2017 die jaarlijks gepubliceerd wordt door de dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS). De drie genoemde stations stonden in de monitor van 2015 ook al onderaan als het om het veiligheidsgevoel ging.

Ook ervaren sommige reizigers de verschillende metrolijnen van en naar Zuidoost als minder veilig. Van de 1129 Amsterdammers zegt 16 procent het openbaar vervoer wel eens te mijden vanwege de veiligheid. Het merendeel (79 procent) van de reizigers mijdt nooit een vervoermiddel of halte.

Amsterdammers beoordeelden de sociale veiligheid in het Amsterdamse openbaar vervoer vorig jaar met een 7,7. Dat is nagenoeg gelijk aan 2015 en 2016 toen er een 7,6 werd gegeven. Zakkenrollers en jongeren met ongepast gedrag zijn de grootste veroorzakers van een onveilig gevoel.