Start van hoofdcontent

Stad

nl

Symbolische begrafenisstoet Waterlooplein: Marktkooplui voeren actie tegen herinrichting

6 maart 2018, 19.48 uur · Aangepast 6 maart 2018, 20.17 uur

Marktkooplui voerden vandaag voor de laatste keer actie tegen de herinrichting van het Waterlooplein. Het beleidsplan van de gemeente, ooit 'De dame van Amsterdamse allure genoemd', werd symbolisch in een begrafenisstoet naar haar laatste rustplaats gedragen.

'Welkom allemaal bij het droevige afscheid van de dame van allure', zo begon de plechtigheid. Een aantal sterke kerels droeg de opgebaarde dame in een grote stoet naar het graf. Voor de kooplui is de actie 'de laatste kans om aandacht te vragen voor de veranderingen'.

De plek verandert als het aan de gemeente ligt in een aantrekkelijk stadsplein, met een markt waar je spullen vindt die nergens anders te koop zijn. Bovendien moet het allemaal compacter, er komt meer groen en een aantal opslagboxen verdwijnt. De procedure om dit in gang te zetten loopt inmiddels al jaren. 

'Desastreus'
Zo ook het protest van de marktkooplui. Jos Albers, marktkoopman, stelt dat de wijzigingen die de gemeente door wil voeren 'desastreus' voor hen zijn. 'Deze plannen zijn samengesteld door mensen die geen enkele kijk hebben op het marktgebeuren.'

De demonstranten zijn vooral bang dat het karakter van het Waterlooplein verdwijnt. 'Het is hier rommelig, geen nette stapeltjes', vat Astrid Okhuizen, van Marktvereniging Waterlooplein, dat karakter samen. 

Hipsters en ontwerpers
Vooral het compacter maken van de markt vindt Okhuizen niks. 'Hipsters en ontwerpers vinden hier de mooiste dingen. Met een stalletje van 4 bij 5 zou dat niet lukken.'

Vanavond zullen de kooplieden voor de laatste keer inspreken tijdens een vergadering van de gemeente. Op 13 maart zal een definitieve beslissing worden genomen over de plannen.