Dag 3 proces moord Djordy: 'Je kan toch zien dat ik het niet ben'

Het proces tegen de zeven mannen die verdacht worden van het doodschieten van Djordy Latumahina gaat donderdag zijn derde dag in. Latumahina werd op 8 oktober in de parkeergarage onder zijn woning aan het Koningin Wilhelminaplein voor de ogen van zijn vriendin en dochtertje doodgeschoten. Hij bleek niet het doelwit te zijn van het liquidatieteam.

Lees ook: Groep van zeven staat terecht voor moord Djordy Latumahina: wie is wie?

De schutters hadden het vermoedelijk gemunt op een crimineel die ook in het appartementencomplex woonde, en zijn vergelijkbare donkere Mini Cooper in dezelfde garage parkeerde. In totaal zijn er nu zeven verdachten in de zaak. Voor de zaak zijn negen zittingsdagen ingeroosterd. Lees hier terug wat er op dag 1 en 2 is besproken. 

17.00 uur:
Morgen belooft een emotionele dag te worden. Dag 4 staat in het teken van het spreekrecht van de nabestaanden, de ouders van Djordy Latumahina zullen vertellen wat de dood van hun zoon heeft teweeggebracht. Zijn vriendin heeft een audio-opname gemaakt die afgespeeld zal worden.

Het is morgen, 9 maart, bizar genoeg de verjaardag van Djordy Latumahina. 

16.50 uur:
Ook de andere verdachten zijn op zijn zachtst gezegd niet van onbesproken gedrag. Ulrich B. heeft een veroordeling uit 2017 voor een overval. Tondy D. is eerder veroordeeld voor onder meer winkeldiefstal, wapenbezit en een inbraak.

16.45 uur: 
Benito L., verdacht van een rol in de voorbereiding van de liquidatie, kampt met angststoornissen en wilde aanvankelijk niet op de zitting verschijnen. De advocaat van de vriendin van Djordy reageerde toen woedend en zei dat zij er wel gewoon was, terwijl zij zwaargewond raakte bij de schietpartij. Een opmerking die wel indruk heeft gemaakt, zo zegt hij. 

16.30 uur: 
Vermeend schutter Djurgen W. zegt te lijden onder de omstandigheden. 'Ik heb vier kinderen. De jongste heeft een moeilijke start gehad, is met complicaties geboren (...) U kunt het horen aan mijn stem. Ik ben gisteren laat teruggekomen, niet kunnen douchen. Ik zie mijn kinderen niet.'

Overigens heeft de 42-jarige Djurgen een fors strafblad. Hij is in 2007 veroordeeld tot 48 maanden cel voor een woningoverval, in 2000 kreeg hij drie jaar voor een gewapende overval. In de jaren 90 is hij ook nog een aantal keer veroordeeld.


 
15.30 uur: 
Tony D. over de onderstaande foto:  'Ik wou ff zeggen: je kan toch zien dat ik het niet ben? Ik ben op. Ik kan het niet meer opbrengen om te blijven herhalen dat ik het niet ben op die beelden. Ik ben het niet.'

14.00 uur:
De verdediging heeft geen hoge pet op van het onderzoek. Bénédicte Ficq, advocate van vermeend schutter Tony D., vroeg zich bijvoorbeeld af of emotie je het lopen iemand beïnvloedt. 'Alle kenmerken die wij gebruiken zijn vrij van emoties. Als je droevig bent, heb je vaak wel een kleinere stap-grootte, maar dat verandert de kenmerken die wij gebruiken niet. En als je gaat rennen omdat je vlucht, zijn de beelden onbruikbaar.'

Onderzoeker: 'Ik zit er ongeveer 1 van de 10 keer naast.' Ficq: 'Dat vind ik best veel.'

12.30 uur:
De expert heeft zich gebogen over de vraag of de loopjes op gemaakte beelden van de verdachten na schietpartij en die Tony D. en Djurgen W. na hun arrestatie overeenkomen. 'Het is een kansberekening, dus wij kunnen nooit 100 procent met zekerheid zeggen dat mensen op de beelden identitek zijn', aldus Otten. 

'Wat je eigenlijk zou willen is een computermethode waarbij je videobeelden door software heenjaagt en dan een uitspraak krijgt, maar dat is een illusie.daarom gebruiken we het oog van de expert. Maar we controleren wel of ogen en hersenen van die expert wel goed werken. Maar dat blijft altijd subjectief, daarom is er altijd een tweede expert bij betrokken.'

11.10 uur:
De zitting gaat verder. Professor Otten is hoogleraar bewegingswetenschappen en heeft de loopjes van de vermeende schutters Tony D. en Djurgen W. geanalyseerd. Hij wordt vaker ingezet als deskundige, hij heeft in de afgelopen twee jaar in tien strafzaken soortgelijke analyses gegeven.

Lees ook: Ruim 200 burgers heimelijk gefilmd tijdens onderzoek naar moord Latumahina

10.40 uur:
Het OM en Tony D. liggen weer met elkaar in de clinch.

OM: 'Wij vinden het geen probleem als onze vragen door de rechtbank worden gesteld, maar we willen in de gelegenheid worden gesteld om bij ieder antwoord door te kunnen vragen (...) Anders wordt het namelijk een toneelstukje hier.
Tony: Dus u denkt dat ik hier een toneelstukje opvoer? Ik beantwoord helemaal geen vragen meer.'

Na deze discussie rent de vriendin van Djordy de zaal uit. De zitting wordt even geschorst. 

10.30 uur:

Het OM is niet onder in de indruk van het excuses van Tony. 'Tony heeft aangegeven geen vragen van het OM meer te beantwoorden. Als er volgens ook maar de geringste twijfel zou zijn dat Tony de blanke schutter zou zijn, dan zou hij hier niet zitten. In onze ogen probeert Tony zijn omgeving en de politie te geloven dat zijn aanhouding een vergissing is'

10.20 uur: 
Vermeend schutter Tony D. is er wel en neemt het woord: 'Ik wil mijn excuses aanbieden voor mijn taalgebruik gisteren. Ik ging uit mijn plaat en zei godverdomme. Maar ik bedoelde potverdomme, dat knaagde.'

'Met alle respect voor de nabestaanden maar het is zwaar voor mij. Ik zit hier onschuldig.' 'Probeer u er doorheen te werken morgen', antwoordt de rechter. Tony: 'Ik zal uit respect morgen mijn mond houden, maar ik heb het nu al heel moeilijk.'

10.00 uur:
Opvallend genoeg zijn er vandaag slechts vier verdachten afwezig. Wendell R. is met koorts in de gevangenis achtergebleven, zijn broer Cedric is om onduidelijke reden afwezig. Ulrich B. is er ook niet, hij liet de eerste dag in verband met een herniaoperatie aan zich voorbijgaan. 

De nabestaanden laten bij monde van advocaat Richard Korver weten dat ze graag zien dat alle verdachten morgen wel aanwezig zijn. Zij zullen dan een slachtofferverklaring voorlezen.

09.00 uur
Vandaag wordt de loopjesdeskundige verhoord. Het opdracht van het OM zijn er 239 mensen in het geheim gefilmd. Dit om de loopjes te vergelijken met die vermeende schutters Tony. D. en Djurgen W. Een gerechtelijk deskundige heeft de opnames vergeleken met beschikbare beelden van de vermeende schutters.

Lees ook: Ruim 200 burgers heimelijk gefilmd tijdens onderzoek naar moord Latumahina

Het gaat dan om camerabeelden waarop de verdachten na de dodelijke schietpartij volgens justitie te zien zijn, maar ook om stiekeme opnames die zijn gemaakt na hun aanhouding. Zo is één van de schutters na zijn aanhouding ook gefilmd op de binnenplaats van een politiebureau.