Start van hoofdcontent

112

nl

Straffen van 25 tot 30 jaar cel geëist voor moord Djordy Latumahina

13 maart 2018, 17.15 uur · Aangepast 13 maart 2018, 20.56 uur

Tony D. en Djurgen W., de twee mannen die volgens het Openbaar Ministerie (OM) de Amsterdamse dj Djordy Latumahina bij vergissing doodschoten, krijgen wat het OM betreft allebei een gevangenisstraf van 30 jaar. De broers Cedric en Wendell R., de vermeende coördinatoren, en Ulrich B. (vermeend chauffeur) hoorden respectievelijk 30, 25 en 25 jaar tegen zich geëist worden.

De vijf mannen zijn allen schuldig aan het medeplegen van moord en twee pogingen tot moord, stelt het OM. 'Djordy kan zijn moeder nooit meer een appje sturen, niet meer met zijn vader op reis, zijn eigen dochter niet zien opgroeien of zijn leven verder leven met zijn vriendin', aldus het OM.

'Er is immens en onherstelbaar leed aangedaan aan de nabestaanden. Zij hebben levenslang. Voor hen is daarom geen enkele straf hoog genoeg. De schutters hebben bewust de aanmerkelijke kans aanvaard dat ze naast de bestuurder ook de andere inzittenden dodelijk zouden treffen. Verdachten hebben intensief en nauw samengewerkt en de liquidatie is grondig voorbereid.'

Lees ook: Dag 5 Djordy-proces: '16 kogels in enkele seconden op gezin afgevuurd'

Voorwaardelijke straf voor autodieven
Tegen Benito L. werd 80 dagen celstraf waarvan 40 voorwaardelijk geëist. Omdat hij al 41 dagen heeft vastgezeten komt hij meteen vrij. Giovanni D. hoorde 48 weken waarvan de helft voorwaardelijk tegen zich eisen, ook hij zou in verband met zijn voorarrest meteen op vrije voeten komen. D. en L. hebben volgens het OM de vluchtauto´s gestolen en geleverd.

'Er was op 9 oktober 2016 sprake van een kogelregen in parkeergarage aan het Koningin Wilhelminaplein, Djordy was op slag dood. Zijn vriendin raakte zwaargewond, een kogel miste op een haar na het kinderzitje van hun dochter.'

De schutters ontkwamen in een bestelbus, een Volkswagen Caddy. Deze werd even verderop op een parkeerplaats aan de Wittgensteinlaan in brand gestoken. Drie mannen worden door een buurtbewoner gefilmd terwijl ze op de Schipluidenlaan in een zwarte Seat Leon stappen en wegrijden.

Lees ook: Groep van zeven staat terecht voor moord Djordy Latumahina: wie is wie?