Start van hoofdcontent

Stad

nl

Engelsman Lance redt fiets uit gracht: 'Ik schaam me voor mijn landgenoten'

24 maart 2018, 08.31 uur · Aangepast 24 maart 2018, 18.28 uur

Schaamte. Dat was het overheersende gevoel gisteravond bij de 48-jarige Lance Roberts toen hij zijn landgenoten al drinkend en verwoestend door de binnenstad zag trekken. De Brit woont al sinds 1991 in de stad en voelt zich vooral Amsterdammer, maar toch vond hij het nodig om iets terug te doen als goedmakertje.

Lance zag de Engelsen al donderdagavond, een dag voor de confrontatie met het Nederlands elftal. 'Ik ging mijn kinderen ophalen van het kinderdagverblijf en zag ze al zitten. Dronken en lallend. Ik had toen het gevoel dat het al mis zou gaan', vertelt hij in gesprek met AT5. 

De volgende ochtend zag hij op Facebook fragmenten van het Engelse voetbal-legioen, waarin naast de gebruikelijke bierdouches en de grove spreekkoren, ook een fiets in de gracht bij de Oudezijds Kolk werd gegooid. 'De fiets had twee kinderzitjes en lag vlakbij het kinderdagverblijf van mijn kinderen. Die fiets kon van iemand zijn die daar ook zijn of haar kinderen opvangt.'

Lees ook: Negentig Engelse voetbalsupporters aangehouden na ongeregeldheden in binnenstad

Lance werd overkomen door schaamte. De timmerman die al decennia in Nederland woont voelt zich Amsterdammer, maar wilde nu aantonen dat niet elke Engelsman is zoals deze 4500 supporters. 'Ik ben samen met mijn zoon toen met boothaak en al naar mijn sloep gegaan, en we hebben de fiets eruit gevist'.

Mooi gezicht
Dat gebeurde onder het toeziend oog van de Engelsmannen die al bezig waren met drinken op de Wallen. 'Die waren daar niet al te blij mee, maar dat hebben we genegeerd. Mijn zoontje - die tweetalig is opgevoed - vond de supporters zelfs een mooi gezicht.' De Amsterdammer is van plan om het fietsje vandaag terug te zetten, als de Engelsen zijn vertrokken. 'Ik ben bang dat ze het anders gewoon weer doen'.

Overigens is Lance zelf geen voetbalfan, en de reden is simpel. 'Dit. Ik vind dit gedrag zo ongelooflijk dom. Dat nationalisme, en dat is echt alleen maar erger geworden sinds de Brexit. Ik voel me niet thuis meer in Engeland. Ik voel me thuis in Amsterdam.'