Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente komt met toiletten-kaart voor hoge nood

29 maart 2018, 00.23 uur · Aangepast 29 maart 2018, 01.23 uur

Voor nieuwe openbare toiletten is er geen geld maar de gemeente gaat wel proberen de bestaande toiletten beter in kaart te brengen. Dat komt naar voren uit een onderzoek dat het stadsbestuur heeft laten doen naar aanleiding van de kwestie rond een vrouw die een boete kreeg voor wildplassen op het Leidseplein.

Een meerderheid van de vrouwen (84 procent) zeggen dat er voor hen geen openbare voorzieningen zijn of dat ze die niet kunnen vinden. In de stad zijn zo'n tachtig openbare wc's, maar dat zijn vooral plaskrullen waar alleen mannen gebruik van kunnen maken.

Lees ook: Rechter tegen beboete wildplasster: 'Je had ook in een urinoir kunnen plassen'

Slechts dertig zijn er ook geschikt voor vrouwen, waarvan twintig mobiele units die tijdelijk worden neergezet, bijvoorbeeld in het Vondelpark. Om de bestaande wc's beter vindbaar te maken, houdt de gemeente online een kaart bij die de komende tijd wordt bijgewerkt en geschikt wordt gemaakt voor de smartphone.

Verder komen er in het centrum nog een à twee nieuwe wc's die geschikt zijn voor mannen, vrouwen en gehandicapten, maar of er geld komt voor nog meer voorzieningen is aan een volgend stadsbestuur, zeggen de onderzoekers

Naar aanleiding van een wildplasboete die is uitgedeeld aan een dame in de omgeving van het Leidseplein is een notitie opgesteld over het faciliteren van publieke toiletgelegenheden.
Hier de kaart met Openbare toiletten:https://t.co/1aGv6XANuz

Map of Public toilets. pic.twitter.com/jMpkDzop9u

— Maps Amsterdam (@maps_amsterdam) March 28, 2018