Stad

NL
V

Ondernemers geplaagd door inbraken na weghalen cameratoezicht

31 maart 2018, 13.04 uur · Aangepast 31 maart 2018, 15.15 uur · Foto: Inter Visual Studio / Sander Disselkoter

Winkeliers op het Sierplein in Slotervaart zijn de afgelopen jaren zeventien keer het doelwit geweest van inbrekers. Ze zien een direct verband met de verwijdering van toezichtcamera's in het gebied.

Onder aanvoering van D66 besloot de gemeenteraad in 2014 dat er minder cameratoezicht nodig was in de stad. Toenmalig burgemeester Eberhard van der Laan zag dat niet zo zitten, maar besloot de wens van de gemeenteraad op één plek uit te voeren. En dat was het Sierplein, beschrijft Het Parool vandaag.

Lees ook: Overvaller jaagt personeel drogisterij stuipen op het lijf

Het plein was sinds plaatsing van de camera's in 2012 juist een stuk veiliger geworden. Een meerderheid van de buurtbewoners was dan ook voor de camerabewaking in het winkelgebied. Een drogist vertelt in de krant hoe hij in 2014 nog tevergeefs naar een inspraakavond ging. 'Dat was niet echt inspraak te noemen want de dag voor de bijeenkomst waren de camera's al weggehaald. Het gebeurde zonder overleg, en zonder alternatief.'

Op het Sierplein worden ondernemers vaak de dupe van inbraken. Als camera’s helpen om het veiliger te maken, moeten ze weer terug. En niet op kosten van de ondernemers. De #SP heeft hier dus zojuist vragen over gesteld: #raad020 https://t.co/XvGYkPxQ8t

— Nicole Temmink (@NicoleTemmink) March 31, 2018

Weinig vertrouwen
Sindsdien zijn volgens Het Parool vrijwel alle ondernemers op en rond het plein doelwit geweest van een inbraakpoging. Ook bij omwonenden dringen criminelen binnen. De winkeliers nemen zelf maatregelen, maar die zijn duur. Ze hebben er weinig vertrouwen in dat de situatie verbetert zonder terugkeer van het cameratoezicht.

Lees ook: Tiener pleegt overval op drogisterij Sierplein

Achmed Baâdoud, nu nog stadsdeelbestuurder van Nieuw-West, is verrast door de cijfers. 'Als blijkt dat het beschreven patroon klopt, zal ik de eerste zijn om aan de burgemeester te vragen om de camera's weer terug te hangen', zegt hij in de krant.