Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Burgemeester roept Amsterdammers op: 'Meld vermoedens wapenbezit'

5 april 2018, 00.14 uur · Aangepast 5 april 2018, 16.38 uur

Burgemeester Jozias van Aartsen heeft vanavond Amsterdamse burgers opgeroepen te melden als ze het gevoel hebben dat er in woningen of bij horeca sprake is van wapenbezit. Ook liet hij weten dat er geen connectie is tussen de verschillende schietpartijen afgelopen week. Dat deed hij tijdens de gemeenteraad woensdagavond.

'Burgers moeten melden wat ze weten en ook de gevoelens die ze hebben. Als u de indruk heeft als burger: dit klopt niet, wilt u dit dan melden? Ik zeg altijd: meld! Dat is de enige manier waarop we een patroon kunnen waarnemen', aldus Van Aartsen in de raad. 

Lees ook: Burgemeester sluit per direct beide vannacht beschoten cafés

Wapenbezit beter opsporen
De burgemeester reageerde op vragen van Marianne Poot (VVD) naar aanleiding van de beschietingen van twee cafés in één nacht en op de liquidatie van de broer van kroongetuige Nabil B. Ze vroeg zich af wat voor instrumenten er nog kunnen worden ingezet om wapenbezit in de stad nog beter op te sporen en wat de politie concreet kan doen om het probleem te stoppen. 

Lees ook: Schutter opent vuur op café in De Pijp: twee gewonden

Gesprekken met Den Haag
Van Aartsen benadrukte nog eens dat er gesprekken in Den Haag lopen met het ministerie van Justitie over extra capaciteit voor de politie. Hij erkent dat het gebrek aan capaciteit er is. Naast de oproep aan de Amsterdammers noemt Van Aartsen dat de politie 'zeer regelmatig' huiszoekingen doet bij een vermoeden van illegaal wapenbezit. 'Daar zijn we zeer alert op. Elke aanwezing, daar gaat de politie achteraan.'

Lees ook: Meerdere schoten gelost op café in Geuzenveld

'Geen connectie'
Jozias van Aartsen zei ook dat de verschillende schietpartijen in het Paasweekend geen connectie met elkaar hebben. Hij sloot maandag Café Zuid in De Pijp en eentje in Geuzenveld. Bij het café in De Pijp raakten twee mannen gewond toen er vanaf de straat zo'n tien kogels naar binnen werden geschoten. In Geuzenveld raakte niemand gewond.