Start van hoofdcontent

Stad

nl

AMC maakt eigen geneesmiddel en omzeilt exorbitante prijs van farmaceut

5 april 2018, 17.05 uur · Aangepast 6 april 2018, 15.10 uur · Foto: Wikimedia

Het AMC gaat zelf een medicijn ontwikkelen tegen een zeldzame ziekte. Daardoor kosten patiënten die kampen met de zeldzame aandoening cerebrotendineuze xanthomatose (CTX), jaarlijks niet 200.000 euro, maar slechts 25.000 euro per patiënt. Dat is bijna tien keer zo goedkoop.

Het medicijn dat bekend staat als CDCA, helpt tegen stofwisselingsziekte CTX en wordt nu nog gemaakt door Leadiant. De stofwisselingsziekte kan leiden tot verschillende aandoeningen als staar, gedragsstoornissen, dementie en epilepsie. In Nederland lijden ongeveer 65 mensen aan de ziekte. 

Ziekenhuizen durfden het lang niet op te nemen tegen farmaceuten, terwijl de prijzen van medicijnen behoorlijk zijn gestegen. Al jaren maken artsen en politici zich zorgen over oplopende medicijnkosten vooral de rol die farmaceuten daarin hebben. 

Belemmering
De Autoriteit Consument en Markt tikte de farmaceuten in 2015 al op de vingers omdat fabrikanten van merkgeneesmiddelen de toegang tot de markt voor nieuwe geneesmiddelen belemmerden. Ook forse prijsverhogingen van medicijnen waar het patent van is verlopen behoorden tot de trukendoos van big pharma.

Het AMC is het eerste ziekenhuis dat wel de dreiging van een slepende bodemprocedure voor de rechter weerstaat, het beproefde middel van farmaceuten die in hun portemonnee worden geraakt.