Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

'Kinderen van Mokum' kraken pand op Anjeliersstraat

7 april 2018, 19.47 uur · Aangepast 7 april 2018, 20.48 uur

Het collectief 'Kinderen van Mokum' heeft zaterdag een pand gekraakt op de Anjeliersstraat. De jongeren kraakten al eerder een pand op de hoek van de Prinsengracht en Utrechtsestraat.

De groep omschrijft zichzelf als 'relaxte scholieren', en gaf aan dat het vorige pand gekraakt werd vanwege het gebrek aan betaalbare studentenwoningen. 'Dat je als Amsterdamse jongere gewoon in je eigen stad moet kunnen blijven wonen zonder dat je iedere maand een kapitaal aan geld moet overmaken', aldus een kraker destijds tegen AT5

Het pand in hartje Jordaan was eerder het onderkomen van een diamantslijper. Ook Jiskefet en Hauser Orkater, een gezelschap van creatievelingen, zetelden er ooit. De laatste eigenaar van het pand op de Anjeliersstraat was vastgoedmaatschappij SOM.

Renovatie
De vastgoedmaatschappij stond op het punt het pand te gaan renoveren. Op de website valt te lezen dat één grote en drie kleine lofts moeten komen in het pand. Het project zou een paar maanden duren, maar loopt nu waarschijnlijk vertraging op. Klaas Heemskerk, mede-eigenaar van SOM, laat weten 'niet blij te zijn' met de kraakactie, maar wil nog niet ingaan op details voordat hij alle betrokkenen heeft gesproken. 

Een woordvoerder van de politie laat weten dat zij hebben gezien hoe het pand werd gekraakt, maar de politie niet mag ingrijpen. Een proces-verbaal wordt opgestuurd naar de gemeente, die de zaak dan verder in behandeling zal nemen. 

Meer gekraakt
Naast het pand dat Kinderen van Mokum in januari kraakten, zijn vorige week ook twee panden op de Violettenstraat gekraakt. Toen ging het om voornamelijk buitenlandse krakers

Lees ook: 'Kinderen van Mokum' blijken chique krakers: 'Met de eigenaar spreken is meer iets voor onze advocaat'

Pandje gekraakt in de Anjeliersstraat. #Jordaan pic.twitter.com/kzEOwRRRea

— Marieke ? (@Ymerehuurder) April 7, 2018