Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gekraakte panden Oost niet direct ontruimd: We Are Here-groep krijgt acht weken de tijd

8 april 2018, 13.07 uur · Aangepast 8 april 2018, 19.54 uur

De groep uitgeprocedeerde asielzoekers van We Are Here moet de gekraakte panden in Oost verlaten. Het Openbaar Ministerie heeft bepaald dat de panden in Oost niet meteen ontruimd worden, de groep krijgt acht weken de tijd.

De aanzeggingsbrieven worden vanochtend verspreid onder de bewoners. Dat betekent dat ze een week de tijd krijgen om beroep tegen de beslissing aan te tekenen. Ze moeten de woningen binnen acht weken verlaten hebben. 

Lees ook: Grote zorgen over krakende asielzoekers: 'Ik werk al vier dagen vanuit huis'

'Er is nu niet genoeg grond om over te gaan tot spoedontruiming. Dat gebeurt alleen als er sprake is van een dusdanige verstoring van de openbare orde', laat een woordvoerder van het OM weten. 

Woningcorporatie Ymere zegt in een reactie het jammer te vinden 'dat er toch nog geruime tijd overheen gaat voordat de krakers écht weg moeten'. 'Daarmee doe je mensen die legaal in deze huizen willen wonen tekort', zegt manager Chris Pettersson. 'We hopen voor onze huurders dat het in de tussentijd rustig blijft in de buurt.'

Easy sunday in Rudolp Dieselstraat, maar ook weer niet zo easy. Ontruimingsbrieven voor 22 woningen op de deurmat van We Are Here. Gaan in beroep en vertrouwen op goede afloop. pic.twitter.com/L1roIQmVh5

— Ronald Olsthoorn (@RonaldOlsthoorn) April 8, 2018

De groep kraakte eerder deze week 21 woningen en een winkelpand in het buurtje 'om er een mooi dorp van te maken'. De stemming werd al snel grimmig na berichten over intimidatie en pogingen tot kraak van bewoonde woningen.

Lees ook: We Are Here houdt buurtfeest als charmeoffensief: 'Ik krijg een knuffel, dus niks aan de hand'