Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Amsterdamse wethouder Eric van der Burg leidt formatiegesprekken in Zaanstad

23 april 2018, 16.14 uur · Aangepast 23 april 2018, 16.37 uur

Sport- en grondwethouder Eric van der Burg moet de formatie van een nieuw college van burgemeester en wethouders gaan vlottrekken. Opvallend detail: hij hoeft dat niet te doen in zijn eigen Amsterdam, maar wel in buurgemeente Zaanstad. Hij doet dat samen met GroenLinks-Statenlid Zita Pels.

In Zaanstad zijn afgelopen weken al meerder gesprekken gevoerd tussen de politieke partijen van de nieuw gekozen gemeenteraad. De VVD heeft toen zes mogelijke coalitiepartijen uitgenodigd om een begin te maken met het schrijven van een coalitieakkoord. 

GroenLinks stelde echter vraagtekens bij de deelname van de Politieke Partij voor Ouderen en Veiligheid (POV). GroenLinks is het niet eens met 'de politieke stijl en inhoudelijke opvattingen van POV', schrijft de gemeente Zaanstad in een persbericht. Eerdere gesprekken tussen GroenLinks en de VVD hadden niet het gewenste effect. Beide partijen hebben wel aangegeven er samen uit te willen komen.

Om de verschillen te overbruggen zullen Eric van der Burg en Zita Pels morgen verschillende gesprekken voeren met de partijen in Zaanstad.