Start van hoofdcontent

Stad

nl

Oudere kinderen niet meer welkom in buurthuis Wittenburg na moord

24 april 2018, 14.05 uur · Aangepast 24 april 2018, 16.46 uur

Buurtcentrum Wittenburg opent binnenkort weer deels de deuren na de tragische moord op de 17-jarige Mohammed. Hij kwam om bij een mislukte liquidatie in het pand. Opvallend is dat er voor kinderen van 14 jaar en ouder geen plek meer is in het centrum. De tieners krijgen een apart buurthuis met eigen activiteiten.

Dat zegt Boudewijn Oranje, voorzitter van de bestuurscommissie van stadsdeel Centrum, tegen AT5. Op 26 januari stormden schutters jongerencentrum en speeltuin Wittenburg binnen. Daar was toen onder andere een kookles voor kinderen aan de gang. De daders waren op zoek naar een jongen, maar schoten wild om zich heen. Daardoor kwam de onschuldige Mohammed om het leven en raakte een meisje gewond.

Lees ook: Vermoedelijk doelwit schietpartij Wittenburg krijgt nieuw gebiedsverbod

Binnenkort gaat het 'speeltuingebouw' weer geleidelijk open, begin mei zijn er weer cursussen. De jongerenwerkers van stichting Dock zijn nog bezig met de programmering. Daarin is geen plek voor oudere kinderen. Zij krijgen een eigen plek op een andere locatie. Volgens stadsdeel Centrum is dat de wens vanuit de buurt. 'Omdat mensen zich niet veilig voelen als alle jongeren door elkaar lopen. Oud en jong. Die schietpartij heeft daar zo veel angst over gezaaid en dat kunnen we ons heel goed voorstellen', legt Oranje uit.

Samenleving is samen
'Dus de jongeren kunnen dan bij het speeltuingebouw terecht en de oudere jongeren, vanaf 14 jaar, die slachtoffer en dader tegelijk zijn, die het heel moeilijk hebben, daar maken we een aparte voorziening voor. Ook met aparte regelingen over hoe we dat het beste kunnen beheren', zegt Oranje. Mogelijk krijgen de oudere kinderen het oude postkantoor op Wittenburg.

Lees ook: Bekende van overleden Mohammed Bouchikhi: 'Hij is een voorbeeld. Zo horen onze jongeren te zijn.'

De jongerenwerkers in de wijk vinden jammer dat het zo moet. 'Zelf houd ik van een samenleving, daar zit het woord samen in. En een samenleving in een buurt doe je ook met z'n allen', zegt Frank van de Hoff, manager van stichting Dock Centrum. 'Dat kan je allemaal niet scheiden, vind ik. Dat hoort bij elkaar.'

Maar volgens Oranje kan het niet anders. 'Dat we het anders moeten doen dan in het verleden, dat is helaas niet anders', aldus Oranje. Beide locaties zijn tijdelijk. Het stadsdeel denkt nog na over een permanente oplossing.