Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Wouter Bos favoriet voor burgemeesterspost, Amsterdammers kan geslacht niet schelen'

28 april 2018, 12.33 uur · Aangepast 28 april 2018, 13.04 uur

Wie wordt de nieuwe burgemeester van Amsterdam? Het Parool heeft in de stad een peiling uitgevoerd. Wouter Bos is favoriet en wordt op de hielen gezeten door Khadija Arib en Femke Halsema.

Lees ook: Onderzoek OIS: Overgrote deel wil burgemeester met linkse achtergrond

De uitslag laat vooral zien dat, net zoals het politieke landschap, ook de uitslag van deze peiling versplinterd is. Het Parool liet door I&O Research onderzoek doen onder 550 Amsterdammers.

Lees ook: Burgemeester m/v gezocht: fulltime vanaf 5 juli met optionele ambtswoning

Met 14,3 procent van de stemmen wint de huidig de bestuursvoorzitter van het VUmc Wouter Bos. Net daarachter eindigen de voorzitter van de Tweede Kamer Khadija Arib (13,5 procent) en voormalig GroenLinks-leider Femke Halsema (13,4 procent). Andere kandidaten eindigen ver achter de top drie.

Man of vrouw?
Ook blijkt uit het onderzoek dat het de meeste Amsterdammers niet heel veel uitmaakt of de nieuwe burgemeester een man of een vrouw wordt. In het openbaar wordt vaak uitgesproken dat de nieuwe burgemeester een vrouw moet worden. Uit het onderzoek blijkt zelfs dat het vrouwen nog minder kan schelen dan mannen.

Lees ook: Vacature voor nieuwe burgemeester staat online

Wie echt de nieuwe burgemeester gaat worden, blijft nog wel even de vraag. Maandag is de laatste dag dat kandidaten zich kunnen melden bij de commissaris van de Koning. De nieuwe burgemeester moet begin juli beginnen.