Stad

Schiphol laat onafhankelijk onderzoek doen naar stroomstoring

30 april 2018, 22.28 uur · Aangepast 30 april 2018, 22.56 uur

Schiphol laat een onafhankelijk onderzoek doen naar de stroomstoring die gisteren leidde tot tientallen annuleringen. Duizenden reizigers konden niet op reis en strandden op de luchthaven.

Door de stroomstoring werkten inchecksystemen niet meer. De vertrekhallen stroomden vol met reizigers die geen kant op konden. Schiphol wil nu weten hoe het kan dat de inchecksystemen niet meer werkten. De luchthaven gaat dit zelf onderzoeken, maar wil daarnaast dat een externe partij onderzoek gaat doen, zo schrijft de NOS. Het is nog niet bekend wie dat onderzoek gaat doen.

Lees ook: 6000 op Schiphol gestrande reizigers vandaag alsnog naar bestemming

De beheerder van het hoogspanningsnet, Tennet, liet weten dat het bijzonder is dat een dip in de stroomvoorziening kan zorgen voor zo'n grote storing op Schiphol. De drukte op Schiphol werd zo groot dat toegangswegen werden afgesloten en dat de trein ook niet meer stopte op Schiphol.

Lees ook: Veel teleurgestelde vakantiegangers op Schiphol: 'Missen cruise in Venetië'

Zo'n 6000 passagiers die gisteren niet konden vertrekken, deden dit vandaag alsnog. Dit zorgde opnieuw voor topdrukte op de luchthaven. Dit komt ook omdat de meivakantie is begonnen. Uiteindelijk werden er volgens Schiphol ongeveer zestig vluchten geannuleerd. Website Flightradar 24 telt ook de binnenkomende vluchten mee en zij kwamen op 140 geannuleerde vluchten.