Start van hoofdcontent

Stad

nl

Milieuorganisaties slaan handen ineen tegen groei Schiphol

5 mei 2018, 15.18 uur

Drie milieuorganisaties hebben vandaag gezamenlijk een 'luchtvaartmanifest' gepresenteerd. Ze willen dat er een einde komt aan de groei van Schiphol en investeringen in duurzame alternatieven.

Het manifest heeft de titel Zet de luchtvaart op het juiste spoor en gaat gepaard met een petitie. De organisaties (Natuur en Milieu Noord-Holland, Greenpeace en Natuur & Milieu) hebben verschillende eisen: 'Stop de groei van de luchtvaart in Nederland, een einde aan de voorkeursbehandeling van de luchtvaart en stevige investeringen in groene alternatieven en innovatie'.

Lees ook: Onderzoeksraad: 'Schiphol stelt groei boven veiligheid'

'Over de groeiende klimaatimpact van vliegen wordt nauwelijks gesproken, het is het favoriete probleem van politici om te negeren', zegt Cas van Kleef, campagneleider bij Greenpeace. 'Maar steeds meer Nederlanders vragen zich hardop af waarom vliegtickets zo onnatuurlijk goedkoop zijn. De overheid maakt hiermee de meest vervuilende optie het meest aantrekkelijk.'

Dit jaar worden cruciale beslissingen genomen over de toekomst van de luchtvaart en de uitbreiding van kleinere vliegvelden. Daarom komen de organisaties nu gezamenlijk in actie.