Start van hoofdcontent

Stad

nl

Actiegroep zet aanval in op plastic verpakkingen van supermarkten

17 mei 2018, 20.26 uur · Aangepast 17 mei 2018, 21.17 uur

Actiegroep Plastic Attack hield gisteravond een demonstratie in de Albert Heijn op het Museumplein. Met winkelwagentjes vol verpakkingsmateriaal wilden zij een statement maken tegen het in hun ogen onnodige gebruik van plastic.

De actievoerders kochten zo veel mogelijk producten, waarvan zij vinden dat er geen plastic verpakking omheen hoeft. Vervolgens verzamelden zij al het plastic en toonden dat aan andere klanten en aan Albert Heijn zelf.

Lees ook: Eerste plasticvrije pop-up store geopend in Oud-West

Supermarktketens hebben grote rol
'Wij vinden dat supermarkten echt veel minder plastic verpakkingen kunnen gebruiken', vertelde actievoerder Rosa Leijdekkers. 'Albert Heijn is een hele grote speler die bepaalt hoe voedsel wordt aangeleverd, dus supermarktketens hebben daar een hele grote rol in.'

Marc Potma van Albert Heijn vindt dat de actievoerders een goed signaal afgeven. 'We zijn echt blij dat ze naar ons toekomen en ons laten zien dat de klant dit belangrijk vindt. Op deze manier kunnen wij hele goede ideeën verzamelen. Ieder goed idee dat ons kan helpen om plastic verpakkingen te verminderen is voor ons ook een win'.

Lees ook: Nu ook excursies via Airbnb: betalen om plastic op te vissen uit de gracht

Plastic tasje bij groente en fruit
Albert Heijn heeft aangegeven van de plastic tasjes af te willen die nu nog liggen op de groente- en fruitafdeling. Maar dat is volgens Plastic Attack niet genoeg.  'Zolang er avocado's en mango's die zelf al een schil hebben in hele plastic bedjes komen (...), kunnen ze echt beter dan dit.'