Advertentie
Stad
Restaurant Kaskantine maakt comeback in Nieuw-West: 'De wormen poepen aardig wat'
Het is nog even wachten op de vergunningen, maar zodra die binnen zijn, is de comeback van de Kaskantine een feit. Niet bij de Sugar Factory in Halfweg of aan de Haarlemmerweg, waar het restaurant eerder was gevestigd, maar aan de Vlaardingenlaan in Nieuw-West.
Voor wie het concept nog niet kent, legt initiatiefnemer Menno Houtstra het graag nog een keer uit. 'We zijn hier een boerderijtje aan het opbouwen met een café-restaurant."
Lees ook: Restaurant Kaskantine maakt geen gebruik van elektriciteit, water en gas
Gesteund door een legertje vrijwilligers heeft Houtstra op eerdere locaties laten zien dat het mogelijk is om zonder gas, water en elektra een restaurant te runnen. 'We proberen alles te gebruiken, niets weg te gooien en de kringloop compleet te maken.'
De producten die de Kaskantine in het restaurant serveert of in de eigen supermarkt verkoopt, worden gedoneerd of op eigen terrein geteeld. 'Hier heb je rabarber', zegt Menno tijdens een rondleiding over het terrein. 'En aalbessen en aardperen.'
Zelfredzaamheid
Wat dat kost? Dat mag ieder voor zich bepalen. 'We zijn er voor de buurt en met de buurt, zou ik zo zeggen. We proberen de zelfredzaamheid in de stad te vergroten, leven met wat er is. Het is voor ons een manier om te overleven in de stad, we zijn denk ik een beetje te creatief voor de normale maatschappij. Maar buurtbewoners vinden het ook heel leuk wat we doen.'
Behalve een restaurant en een supermarkje is er ook ruimte voor een volleybalveld, een steenoven, en een juicebar en een grote bak met wormencompost. 'Ja, die poepen aardig wat'.