Start van hoofdcontent

112

nl

Cheider-docent veroordeeld tot twee jaar cel voor ernstig misbruik

22 mei 2018, 15.50 uur · Aangepast 22 mei 2018, 19.29 uur

Ephraïm S., de leraar op de joodse basisschool Cheider, is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor seksueel misbruik. Daarvan zijn zes maanden voorwaardelijk. S. mag de komende vijf jaar zijn beroep niet meer uitvoeren.

De leraar krijgt de straf opgelegd vanwege het seksueel misbruik van een leerling in 2012. Het slachtoffer, dat destijds 13 jaar was, zou door een moeilijke periode zijn gegaan en veiligheid hebben gezocht bij Ephraïm S. Nadat de docent zijn vertrouwen had gewonnen, heeft S. hem meerdere keren over zijn gehele lichaam betast en gemasseerd. 

Lees ook: Verdachte in misbruikzaak joodse basisschool Cheider op vrije voeten

De rechtbank stelt dat de leraar daarmee 'ernstig misbruik heeft gemaakt van de kwetsbare situatie van het slachtoffer'. De gevolgen voor de leerling zijn groot, iets wat de rechtbank S. zwaar aanrekent. Voor het voorwaardelijke deel van de straf geldt dan ook een extra lange proeftijd van drie jaar. 

Deels vrijgesproken 
Toch wordt de docent ook gedeeltelijk vrijgesproken. De man zou nog vijf andere leerlingen hebben misbruikt, maar daarvoor bleek uiteindelijk te weinig bewijs te zijn. Zo zou het bij de verklaringen van drie kinderen onduidelijk zijn of deze betrouwbaar genoeg waren. 

Lees ook: OM vreest kans op herhaling bij Cheider-leraar, advocaat Knoops woest

Bij twee andere kinderen is wel bewezen dat de verdachte de schouders en nek heeft gemasseerd. 'Hoewel dit ongewenst en ongepast kan zijn, is echter niet vast komen te staan dat er sprake was van seksuele handelingen en daarmee van ontucht', oordeelt de rechtbank. 

De opgelegde straf is daardoor lager dan de vijf jaar die het Openbaar Ministerie (OM) eerder eiste. De Cheider-docent is inmiddels voorwaardelijk vrijgelaten, omdat hij sinds november 2016 vast zat en zijn straf dus al heeft uitgezeten.