Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Coalitie-akkoord: Amsterdam wordt autoluw en 24-uursopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers

24 mei 2018, 10.03 uur · Aangepast 24 mei 2018, 10.21 uur

Amsterdam moet eerder van het gas af, er komt opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers en het nieuwe stadsbestuur ziet het liefst zo min mogelijk auto's in de binnenstad. Dat zijn de hoofdlijnen van het nieuwe coalitieakkoord dat later deze ochtend gepresenteerd wordt.

Het nieuwe stadsbestuur wil het autogebruik in de stad flink terugdringen. Er komt een 'Agenda Amsterdam Autoluw' met daarin de ambitie om de binnenstad zoveel mogelijk autovrij te maken. De parkeertarieven gaan omhoog, naar een maximum van 7,50 euro per uur in de binnenstad. Het college stelt zichzelf tot doel in 2025 tussen de 7000 en 10.000 parkeerplekken te hebben opgeheven.

Strengere milieuzones
Amsterdam moet eerder van het aardgas af, het liefst al in 2040. Dat is tien jaar eerder dan eerder de bedoeling was. Om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren wil het college de bestaande milieuzones uitbreiden naar meer voertuigcategorieën en met strengere normen.

Lees ook: Alle wethouders van nieuwe college bekend: meer vrouwen dan mannen

Er komt een 24-uursopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers zoals de We Are Here-groep. Er komt een plek voor 500 ongedocumenteerden die daar anderhalf jaar kunnen verblijven. 

Meer belasting huiseigenaren
Om de plannen te kunnen betalen zullen wel een aantal belastingen omhoog gaan. Met name de toeristenbelasting zal veel extra geld opleveren, maar ook de OZB (onroerendezaakbelasting) voor huiseigenaren wordt in 2019 eenmalig verhoogd met 2%. 

Om tien uur worden alle plannen van het nieuwe stadsbestuur gepresenteerd in het Van Eesteren Paviljoen. AT5 zendt die presentatie live uit.