Start van hoofdcontent

Stad

nl

ABN Amro sloot deal met gemeente: geen hogere torens op Zuidas

26 mei 2018, 13.27 uur · Foto: 4CB Ballonvaarten

Op de Zuidas mag niemand een toren bouwen die hoger is dan het hoofdkantoor van ABN Amro. Dat zou de inhoud zijn van een herenakkoord tussen de bank en de gemeente.

Dat opmerkelijke weetje is vandaag te lezen in De Telegraaf. Hoewel een woordvoerder van ABN Amro zegt dat niemand in het bedrijf iets weet van de afspraak, wordt hij bevestigd door oud-topman Jan Kalff. Toch zou de deal in het geding zijn, nu de Zuidas steeds meer in trek is.

In 1991 was ABN Amro op zoek naar een nieuw hoofdkantoor. 'De gesprekken met de gemeente gingen moeizaam', herinnert Kalff zich. Het stadhuis wilde liever een zakendistrict aan het IJ, maar daar had de bank geen interesse in. Toen er gedreigd werd om dan maar naar een andere stad te verhuizen, mocht ABN Amro alsnog een toren van 25 etages bouwen op de beter bereikbare Zuidas. Ook kreeg de bank de optie om er een tweede toren bij te bouwen als het nodig was.

Unfair
Maar in 1992 gebeurde de Bijlmerramp. De gemeente deed onderzoek naar de aanvliegroutes van Schiphol en bepaalde dat de ABN Amro-toren toch maar 22 etages hoog mocht worden. Het hield in dat de toren 105 meter hoog werd. 'Daardoor moest de tweede toren ook direct gebouwd worden. Dat was een tegenvaller', vertelt Kalff. Er zou toen afgesproken zijn dat andere torens in de toekomst ook niet hoger dan 105 meter mochten worden.

Lees ook: Weer grote multinational naar de stad: Kraft Heinz verhuist 400 man naar Zuidas

Nu door de Brexit steeds meer grote bedrijven naar de stad komen, lijkt deze grens te wankelen. Volgens Kalff is het 'unfair' dat anderen nu misschien wel hoger mogen bouwen. Mogelijk moet ABN Amro binnenkort toch een grotere buurman naast zich tolereren. Hoewel Kalff het oneerlijk vindt, zitten zijn opvolgers er niet zo mee. 'Voor het huidige bestuur is dit geen issue', aldus een woordvoerder.