Start van hoofdcontent

Stad

nl

Wetenschap spreekt gemeente tegen: scheiden van plastic niet beter voor milieu

28 mei 2018, 19.39 uur

Sinds een aantal jaar zet de gemeente Amsterdam in op het scheiden van plastic afval. Het heeft hiervoor een informatie campagnes gestart en heeft maar liefst 738 plastic afvalcontainers in de stad geplaatst. Maar uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het 'voor-scheiden', zoals we dat in Amsterdam massaal doen, helemaal niet beter is voor het milieu.

'Onze conclusie is dat na-scheiding (scheiden achteraf red.) van plastic beter is voor de portemonnee en voor het milieu', aldus onderzoeker Raymond Gradus van de School of Business of Economics. 'Op die manier kan je de goede en de slechte soorten plastic heel goed scheiden', stelt hij.

Er zijn namelijk verschillende soorten plastic. Onder goed recyclebare soorten plastic valt bijvoorbeeld een PET-fles, terwijl folie en een plastic zak minder goed recyclebare soorten zijn. 'Maar het komt wel allemaal in die bak, dus er moet dan toch nog na-scheiding plaatsvinden om de goede en slechte soorten van elkaar te scheiden. Het is dubbel werk.'

Het plastic afval wordt ook apart opgehaald, wat extra tijd en geld kost. 'Dus ik zou zeggen; houd er mee op', aldus Gradus. De bedrijven die het plastic scheiden, verwijzen allemaal naar de gemeente. Die is verantwoordelijk voor de besluitvorming over het voor-scheiden van plastic.

Volgens de gemeente levert het scheiden van plastic bij de bron schoner materiaal op dan als dit achteraf wordt gedaan en is het bovendien goedkoper. Daarnaast vindt de gemeente dat het scheiden van afval ook een verantwoordelijkheid is van de Amsterdammer en kiest het daarom dus ook voor het scheiden bij de bron.

Overigens is het scheiden van de andere stromen, zoals papier en textiel, wel goed voor het milieu, aldus Gradus.