Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Vertrekkend wethouder Van der Burg (VVD) definitief geen burgemeester

29 mei 2018, 19.49 uur · Aangepast 29 mei 2018, 21.11 uur

Vertrekkend wethouder Eric van der Burg (VVD) ambieert geen functie als burgemeester in Amsterdam. Het is voor de tweede keer dat hij geen gooi doet naar het hoogste ambt in de stad. Van der Burg gaat de aankomende vier jaar als raadslid oppositie voeren in de gemeenteraad.

'Ik heb er lang over nagedacht. Ik heb in het verleden gezegd: het zou goed zijn als er een vrouw burgemeester wordt van Amsterdam. Dan moet je het niet zelf gaan doen', vertelt Van Der Burg vandaag. 'Ik ken goede kandidaten en ben ervan overtuigd dat we als gemeenteraad een goede burgemeester kunnen benoemen.'

Waarnemend burgemeester
Na het overlijden van burgemeester Eberhard van der Laan en het vertrek van loco-burgemeester Kajsa Ollongren was Eric van der Burg korte tijd waarnemend burgemeester. Bij de eerste sollicitatiemogelijkheid gaf de wethouder ook al aan niet in de race te zijn voor de functie. 'Ik heb erover nagedacht, over gedroomd en gefantaseerd maar ik heb niet gesolliciteerd', waren zijn woorden. Ook nadat er wederom gesolliciteerd kon worden besloot hij dus geen brief op te sturen. 

Lees ook: Van der Burg: 'Lang gefantaseerd over burgemeesterschap maar ik heb niet gesolliciteerd'

Na 25 jaar besturen zit het werk als wethouder er voor Van der Burg op. Hij moet vanaf morgen plaats maken voor het nieuwe college van GroenLinks, D66, PvdA en SP.