Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Sylvana Simons vindt nieuwe college niet divers genoeg

30 mei 2018, 16.25 uur

Bij de presentatie van het nieuwe college heeft Sylvana Simons kritiek geuit op de nieuwe, vooral witte wethouders.

Van de acht wethouders is er maar één 'van kleur'. 'Ongehoord', noemde Simons van BIJ1 dit toen ze er PvdA-leider Marjolein Moorman op aansprak. 'Meer dan de helft van de Amsterdammers heeft wortels buiten Amsterdam en de PvdA kan putten uit een rijk pallet diverse partijleden, en dan is het toch niet gelukt om met een diverser voorstel te komen.'

En dan heeft Simons het alleen nog maar over kleur, want als het gaat om diversiteit qua seksuele voorkeur of mensen met een beperking is het nieuwe college volgens haar ook niet divers. Ook de nieuwe bestuurders van de stadsdelen zijn wat Simons niet divers genoeg.

'Ik wil niet flauw doen, ik kan natuurlijk zeggen dat het lastig is om in twee personen alle verschillende achtergronden, huidskleuren en sekses samen te brengen', reageerde Moorman. 'Het is waar dat iedereen die geen witte, heteroseksuele vrouw uit Amsterdam of Enschede is zich gepasseerd kan voelen.' Namens de PvdA worden namelijk Moorman zelf en Sharon Dijksma uit Twente wethouders. Moorman wees er op dat het nieuwe college wel uit meer vrouwen dan mannen bestaat.