Start van hoofdcontent

Stad

nl

Angstcultuur bij voetbalclub DWS: complex gesloten na bedreigingen en intimidatie

30 mei 2018, 23.49 uur · Aangepast 31 mei 2018, 20.05 uur

Amateurclub DWS heeft deze week de club moeten sluiten wegens intimidatie en bedreigingen door een groepje leden. Een aantal mensen is inmiddels geroyeerd of op non-actief zijn gesteld maar stopten niet met intimidatie.

Volgens het bestuur van de club heerst er een angstcultuur. Deze week zouden er selectiewedstrijden voor jeugdteams op het complex worden gespeeld, een week die voor veel spanningen zorgt. 

'Deze drastische maatregel is genomen omdat de club geen veilige omgeving meer kon garanderen voor de kinderen, ouders, vrijwilligers en staf. Het is een vervelende situatie en erg onveilig', aldus het bestuur. Aanstichters is een groepje leden die veelal anoniem clubmensen schade proberen toe te brengen.

Gedreigd met fysiek geweld
Vrijwilligers en bestuursleden waren de laatste weken het doelwit van intimidatie en dreigingen met fysiek geweld. Kantinemedewerkers worden onheus bejegend en jeugdtrainers zouden onder druk zijn gezet om bepaalde spelers wel of niet op te stellen bij de selectiewedstrijden. 

'De gemoederen liepen zo hoog op. We moeten onze vrijwilligers in bescherming nemen', zegt het bestuur. De druppel was een poging vorige week het bestuur te schorsen, iets wat volgens de statuten niet mogelijk is. 

Na overleg met de politie en de KNVB is besloten het clubgebouw tot volgende week maandag dicht te houden. Alle wedstrijden van afgelopen weekend zijn omgezet in uitduels, trainingen werden afgelast. De selectiewedstrijden worden volgende week ingehaald. 

Mo Aithassou, een actieve ouder binnen de club, is met een groepje bezig een kort geding aan te spannen tegen het bestuur. 'Allereerst, er moet onderzocht worden of er bedreigd en geïntimideerd is want dat kan niet door de beugel. Dat moet meteen aangepakt worden als dat klopt. Maar ik heb mijn twijfels bij het verhaal van het bestuur, zij hebben twee jaar wanbeleid gevoerd en proberen dit volgens mij te verbloemen.'