Start van hoofdcontent

Stad

nl

AD stopt met haring- en oliebollentest: 'Over smaak valt wel te twisten'

1 juni 2018, 09.07 uur · Aangepast 1 juni 2018, 10.06 uur

Het AD gaat stoppen met de jaarlijkse haring- fiet- en oliebollentest. De krant kreeg veel kritiek omdat sommige recensies vrij meedogenloos waren. Bakker Alfred Kroeze van bakkerij Venekamp aan de Ferdinand Bolstraat weet daar alles van: hij kreeg in 2016 slechts een 4,5 voor zijn oliebollen.

'Ik maak al vijfenveertig jaar oliebollen en nu kan ik het niet meer? Sorry dat ik moet huilen', was zijn reactie destijds. Desalniettemin kreeg de bakker honderden steunbetuigingen en stond zijn winkel de volgende dag alweer vol. 

Lees ook: Oliebollenbakker kapot van slechte beoordeling: 'Ik moet nu al huilen'

De hoofdredacteur van het AD, Hans Nijenhuis, geeft op de website van de krant toe dat 'de woorden over de bakkers die onderaan eindigden snoeihard waren'. Bovendien zou de test niet helemaal eerlijk verlopen, omdat 'de bakkers die zichzelf voor de test opgaven wel van te voren wisten dat de keurmeesters langs zouden komen, de anderen niet'.

Lees ook: Kelly en Bart klagen AD aan om haringtest: 'Hoe kun je zoiets opschrijven?'

Ook de Haringtest van de krant lag onder vuur. Er zou sprake zijn van belangenverstrengeling bij de keurmeesters en de begeleidende teksten waren 'grievend', zo omschrijft Nijenhuis.  Omdat 'er over smaak wel degelijk te twisten valt', stopt het AD met alle smaaktesten.