Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Kunstenaar moest vandaag eigenlijk weg zijn, maar gaat niet: 'Schoonheid is ook een politieke keuze'

1 juni 2018, 20.22 uur

Het was vandaag eigenlijk over en uit voor beeldend kunstenaar Frans Malschaert. Na 6 jaar moest hij van de gemeente vertrekken van zijn werf aan de Buiksloterham in Noord. Hij is daar bezig aan zijn levenswerk. Maar in plaats van z'n koffers pakken, was Malscheart gewoon aan het werk.

Vorig jaar stemde Malschaert nog zelf in met z'n vertrek van de werf, maar nu blijft hij toch stug zitten. Begin deze week stuurde hij de gemeenteraad een pleidooi om te blijven, ondertekend door zes prominenten uit de kunst- en wetenschapswereld.  'Vandaag had ik eigenlijk al weg moeten zijn', vertelt Malscheart.

Lees ook: Kunstenaar werkt al 25 jaar aan project, maar moet nu vertrekken

Reden van het langere verblijf van Malschaert: zijn levenswerk is nog niet af. Een enorm paard dat ronddraait in een kubus van achttien bij achttien meter. Volledig bedekt met zonnepanelen. 'Hoe mooi wil je het hebben?', vraagt Malschaert zich hardop af. 'Het paard is de ziel van alles. Het wordt van een schoonheid. Buitenaards. Daar kan Leonardo da Vinci nog een poepje aan ruiken.' In 2019 zou de kubus moeten rondrijden, dan nog wel zonder paard. 'Die gaan we dan erin bouwen. Het kan nog wel een paar jaar duren.'

'Toedeledokie'
Maar Malscheart had toch weg gemoeten vandaag? 'Ja. Toedeledokie', zegt de kunstenaar. 'Amsterdam heeft dit project nodig. Ik kan ook naar Rotterdam of Dubai. Maar ik wil het gewoon hier doen. Het wordt van een iconische schoonheid. Schoonheid is ook een politieke keuze.'

Ontruimingsprocedure 
De gemeente laat in een reactie weten dat er, als Malschaert vandaag niet vertrekt, er een ontruimingsprocedure zal worden gestart.