Start van hoofdcontent

Stad

nl

Noodklok over wachttijden hartoperaties bij AMC en VUmc

5 juni 2018, 08.49 uur · Aangepast 5 juni 2018, 09.05 uur

Hartpatiënten moeten steeds langer wachten voordat ze gedotterd of aan hun hart geopereerd worden. Voor een openhartoperatie wacht je bij het AMC inmiddels ruim zes weken. De belangenvereniging Hartpatiënten Nederland luidt de noodklok.

Hartpatiënten Nederland vindt het onacceptabel dat de wachttijden in hartcentra steeds verder oplopen en heeft daarom een meldpunt geopend. 'Jarenlang hebben wij gevochten voor kortere wachttijden. En met succes. Maar helaas, we lijken weer terug naar af te gaan. De wachttijden rijzen de pan uit!', zegt coördinator Marly van Overveld.

Lees ook: OLVG zet 3D-technologie in bij hartoperaties

Voor een openhartoperatie moet je op dit moment bij het AMC zes wachten. Wie gedotterd moet worden, moet bij het VUmc eveneens zes weken wachten.

Langere wachttijden
De belangenvereniging verwacht dat de wachttijden verder zullen gaan oplopen. Van Overveld wijst op het akkoord dat de minister onlangs sloot met de ziekenhuizen. 'Zij mogen vanaf 2022 de uitgaven voor medisch-specialistische hulp niet verder laten stijgen. Dat komt feitelijk neer op een bezuiniging. Bezuinigen betekent minder operaties. En dus nóg langere wachttijden.'