Start van hoofdcontent

Stad

nl

Politie grijpt in bij studentenprotest Roeterseiland

9 juni 2018, 00.03 uur · Aangepast 9 juni 2018, 00.39 uur

De politie heeft vanavond op verzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) ingegrepen bij een studentenprotest op Roeterseiland. Een groepje van zo'n dertig personen wilde daar gaan overnachten in een tentenkamp.

Het tentenkamp is een vervolgdemonstratie op de 'Mars voor Onderwijs' die vandaag werd gelopen door studenten, docenten en medewerkers van de UvA. Ze demonstreerden tegen landelijke bezuinigingen op het hoger onderwijs en willen meer democratie en diversiteit binnen de universiteit.

Lees ook: Protestbeweging UvA-studenten 'uit de as herrezen'

De demonstranten vertrokken vanmiddag rond 15.00 uur vanaf de Oudemanhuispoort en liepen via de Stopera naar de Roeterseilandcampus. 'De mars is al lang voorbij. Een groepje van zo'n dertig mensen heeft besloten om hier te gaan overnachten. Dat mag niet. We hebben ze een paar keer verzocht te vertrekken, maar ze willen niet luisteren. We hebben de politie gevraagd om te helpen', zegt een woordvoerder van de UvA. 'Wij hebben het terrein morgen weer nodig voor de Universiteitsdag. Je kan hier niet zomaar overnachten.'

Lees ook: Bestuursvoorzitter UvA ziet mogelijke bezetting Maagdenhuis als 'oproep tot geweld'

Enkele tientallen agenten verzochten de studenten eerst vriendelijk te vertekken. Daar gaven de demonstranten geen gehoor aan. De politie besloot hierop hardhandig in te grijpen en het tentenkamp te ontruimen. Volgens onze verslaggever ter plaatse zijn hierbij ook enkele rake klappen uitgedeeld. 'We hebben ze inderdaad met lichte dwang van de campus moeten verwijderen', zegt een politiewoordvoerder. Er zijn geen aanhoudingen verricht. 'We hopen dat zo te houden.' De agenten staan nu in een linie om de studenten - zo'n 150 tot 200 momenteel - van Roeterseiland af te houden.