Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Klimaatactivisten protesteren weer in Van Gogh Museum

9 juni 2018, 20.50 uur · Foto: Fossil Free Culture NL

Kunstenaarscollectief Fossil Free Culture NL heeft vanmiddag een onaangekondigde actie gehouden in het Van Gogh Museum. De activisten willen hiermee het museum aansporen om hun banden met oliebedrijf Shell te verbreken.

De activisten hingen een twaalf meter hoge tekstinstallatie op met daarop de boodschap ‘End the fossil fuel age now' (Beëindig het tijdperk van fossiele brandstoffen nu, red.). 

Lees ook: Milieu-activisten opgepakt in Van Gogh Museum vanwege morsen van 'olie'

'De klimaatcrisis is de grootste existentiële crisis waarmee de mensheid ooit bewust te maken heeft gehad. De culturele sector moet ophouden medeplichtig te zijn en simpelweg stoppen met het accepteren van geld van Shell. Daarom: Van Gogh Museum, drop Shell!', zegt Maria Rietbergen van de actiegroep.

Manifest 
De actie werd vandaag rond 14:00 uur gehouden. De groep bestond uit zo'n 35 activisten. Eén daarvan las een manifest voor waarin alle culturele instellingen die geld accepteren van de fossiele industrie werden opgeroepen te stoppen met die samenwerking. 'De toeristen klapten en er werd boe geroepen naar de bewaking van het museum', zegt een organisator. 

Lees ook: 'Oliedemonstranten' verstoppen 411 schelpen in Van Gogh Museum

Fossil Free Culture NL heeft al vaker actiegevoerd bij het Van Gogh Museum. Vorig jaar mei liep een protest uit de hand. Acht milieuactivisten werden toen opgepakt. Ze dronken toen een zwarte, op olie gelijkende vloeistof uit Sint Jakobsschelpen, het logo van Shell. De actievoerders smeerden zich vervolgens ook in met het goedje. De nepolie kwam toen volgens de politie ook op de vloer van het museum terecht en dat werd gezien als vernieling. De acht vrouwen werden daarom aangehouden voor lokaalvredebreuk.