Stad

Horeca betuigt massaal steun aan LGBTQ-gemeenschap na zoveelste mishandeling

12 juli 2018, 08.09 uur · Aangepast 14 juli 2018, 12.59 uur · Foto: Wikimedia

Whatsapp

Meer dan 300 Amsterdamse horecagelegenheden betuigen zaterdag hun steun aan de LGBTQ-gemeenschap. De actie volgt nadat ruim twee weken geleden, niet voor het eerst, een dragqueen werd mishandeld. Door de regenboogvlag te hijsen en op social media de #westandtogether te gebruiken maakt de Amsterdamse horeca nu gezamenlijk een statement tegen homogeweld.

De Amsterdamse dragqueen Monique de la Fressange stond in de nacht van zaterdag 23 juni op een taxi te wachten toen ze door drie mannen werd aangevallen. Ze liep bij de mishandeling een hoop blauwe plekken en een gekneusde neus op.

Lees ook: Politie zoekt getuigen van mishandeling dragqueen

Het is zeker niet de eerste keer dat een dergelijk incident plaatsvindt. Dragqueen Diva Mayday, bevriend met De la Fressange, sprak afgelopen jaar de gemeenteraad al eens toe om aandacht te vragen voor het toenemende homogeweld in de stad. Na het zoveelste incident vorige maand vond ze het tijd voor een grootschalige actie.

Regenboogvlag
De actie is begonnen bij Don Donnie Bergsma, betrokken in de LGBTQ-gemeenschap, en Mayday. Bergsma schrok zich rot toen hij het nieuws hoorde over Monique de la Fressange: 'Ik lag in bed na te denken en ik dacht "Oh my god, we moeten hier iets tegen doen." Toen hoorde ik het nummer Iedereen is van de wereld en besloot ik met mijn contacten horecagelegenheden te benaderen voor een grote actie. We zitten nu op 350 gelegenheden.'

Lees ook: Drag queens dagelijks lastiggevallen: 'Kiezen welk taxibedrijf je moet bellen'

De A'dam Toren, Paradiso en de Melkweg zullen verlicht worden met kleuren van de regenboogvlag. Bergsma is nog bezig met het Centraal Station en het Paleis op de Dam.

Whatsapp