Start van hoofdcontent

Stad

nl

Advocaat geeft strijd tegen fietsjungle niet op en dagvaardt Grapperhaus

16 juli 2018, 13.28 uur · Aangepast 16 juli 2018, 13.46 uur

Een rechtszaak beginnen tegen voormalig waarnemend burgemeester Van Aartsen leek 'kansloos', daarom zoekt oud-advocaat Frank Bakker het nu hogerop. Hij spant een kort geding aan tegen de Minister van Justitie en Veiligheid, vanwege de 'fietsjungle' in Amsterdam.

Fietsers maken er een puinhoop van in de stad, vindt Bakker. Volgens hem zouden verkeersovertreders vaker aangesproken moeten worden op hun gedrag, maar schieten handhavers tekort.

Vorig jaar stuurde hij daarom een brief aan Van Aartsen, met het verzoek om gevaarlijk rijgedrag van fietsers aan te pakken. Maar de voorzieningenrechter oordeelde uiteindelijk dat de burgemeester, noch de gemeente, de politie aan kan sturen als het gaat om de vervolging van verkeersdelicten. 

Lees ook: Oud-advocaat is gedrag fietsers in de stad zat, daagt burgemeester

'Ik, en met mij andere juristen, bestrijd deze opvatting', stelt Bakker in een mail aan AT5. Desalniettemin heeft Bakker besloten om niet verder te procederen tegen de burgemeester. Wel ging de oud-advocaat op zoek naar wie er dan verantwoordelijk zou moeten zijn. 'Iemand moet toch de politie aansturen? Sinterklaas in ieder geval niet.' 

'U moet niet bij mij zijn'
Bakker kwam uiteindelijk uit bij de Minister van Justitie en Veiligheid, Ferd Grapperhaus. Dat de minister verantwoordelijk zou zijn, werd bevestigd door de rechtbank in Amsterdam. Toch zag Grapperhaus dat zelf anders. 'U moet niet bij mij zijn, maar in Amsterdam. Bij de lokale overheid', zou Grapperhaus hebben geschreven aan Bakker.  

Lees ook: Oud-advocaat gaat met gemeente in gesprek over handhaving fietsverkeerregels

De oud-advocaat, die voor zijn gevoel 'van het kastje naar de muur' gestuurd wordt, spant alsnog een kort geding aan tegen de minister. Op 25 juli dient de zaak voor bij de rechtbank in Den Haag.