Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdam wil weer homohoofdstad zijn

17 juni 2009, 18.40 uur · Aangepast 18 juni 2009, 18.06 uur

De gemeente investeert 1,2 miljoen euro om weer de internationale homohoofdstad te worden.

De reputatie van Amsterdam als homovriendelijke hoofdstad heeft de afgelopen jaren deuken opgelopen, vooral door toenemend geweld tegen homo's. De gemeente wil hier wat aan doen en investeert 1,2 miljoen euro om te proberen haar faam als internationale homohoofdstad terug te krijgen.

Homovriendelijk

Met het geld steunt de gemeente enkele maatregelen die de homobeweging eerder voorstelde: cameratoezicht in verschillende uitgaansgebieden, buurtacties waarbij homo- en heteroseksuelen samen zullen optrekken enpositieverbetering van circa 4000 oudere homo's verbeteren. Veel oudere homo's maken zich namelijk zorgen om hun toekomst; ze hebben vaak geen kinderen en de sfeer in verzorgingshuizen is niet altijd homovriendelijk, aldus de gemeente.

Acceptatie

Met de maatregelen wil de hoofdstad "Amsterdammers, instellingen, de politiek en de homobeweging gezamenlijk laten optrekken om de acceptatie van lesbo's en homo's te verbeteren. Alleen door samen op te trekken kan Amsterdam een veilige en tolerante stad blijven." De gemeenteraad buigt zich na de zomer over de door wethouder Freek Ossel (diversiteit) naar buiten gebrachte plannen.