Start van hoofdcontent

Stad

nl

Van roze mayo tot kleurrijk tanken: bedrijven spelen massaal in op Pride

27 juli 2018, 14.06 uur · Aangepast 27 juli 2018, 14.58 uur

De stad warmt zich op voor Pride Amsterdam 2018, het meest kleurrijke feest van het jaar dat morgen van start gaat. Commerciële partijen spelen er handig op in.

Op Schiphol, het Centraal Station en de metrostations in Amsterdam worden reizigers verwelkomd met de boodschap 'Freedom, here I come', met daarbij de kleuren van de regenboog. Op de vlieghaven is zelfs een bagageband uitgevoerd in de kleuren. 

Ook de openbare laadpalen hebben de komende week een vrolijk tintje. Donderdag werd de eerste laadpaal met regenboogkleuren feestelijk onthuld aan de Prinsengracht. Vanaf 28 juli tot 5 augustus worden de opbrengsten van de 256 openbare laadpunten gedoneerd aan het COC, de belangenorganisatie van LHBTI-gemeenschap.

Varen op de Pride Pont
Het GVB presenteerde donderdag hun Pride Pont: een roze veerboot met twee afgebeelde zoenende mensen. De geliefden zijn niet herkenbaar als man of vrouw, waardoor het ontwerp staat voor zowel seksuele identiteit als gender-identiteit.

Lees ook: 'GayVB' presenteert Pride Pont: 'Brengen naast mensen ook een boodschap over'

Daarnaast hebben vier tankstations van Shell in de regio Amsterdam de regenboogvlag op hun luifel. De tankstations Ruygenhoek A4 - Hoofddorp, Ruwiel A2 - Breukelen, De Hackelaar A1 - Muiden en Amstelveen A9 zijn versierd.

Kleurrijk eten
De kleuren verschijnen ook op etenswaar. Het meest iconische stukje gebak van de HEMA, de tompouce, wordt komende week bijvoorbeeld omgetoverd in een regenboogversie. Ook Smullers doet mee: zij introduceerden roze fritessaus, die exclusief beschikbaar zijn op de Amsterdamse NS-stations.

Ook winkelketens doen mee
Winkelketen H&M heeft zich actief verbonden aan Pride Amsterdam. Bijzonder is dat zes medewekers de hoofdrol spelen in de LHBTI-vriendelijke campagne, die nu te zien is in de winkels in het centrum van Amsterdam. Ook hier zal een deel van de opbrengst naar een goed doel gaan.

De HEMA doet meer dan de kleurrijke tompouces, de keten gaat namelijk heuze huwelijksceremonies organiseren. Op 1 augustus organiseren ze drie huwelijken voor mensen die in hun eigen land (nog) niet mogen trouwen. De koppels komen uit Roemenië en Bulgarije en zullen een dag van te voren, samen met hun getuigen, in de hoofdstad aankomen. 

Lees ook: Pride bijna van start: stoet door de stad, rondleiding in Artis en feest op Dam