Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Raad van toezicht Stedelijk Museum stapt op; Truze Lodder benoemd als voorzitter

7 augustus 2018, 16.43 uur · Aangepast 7 augustus 2018, 19.12 uur

Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag Truze Lodder benoemd als tijdelijke voorzitter van de raad van toezicht van het Stedelijk Museum. Tegelijk met haar benoeming, is de rest van de raad van toezicht opgestapt.

Lodder is aangesteld met de opdracht om de gehele raad van toezicht te vernieuwen. Voor het einde van het jaar moet het hele toezichtsorgaan, inclusief de voorzittersfunctie, uit nieuwe mensen bestaan.

Feitelijk is Lodder nu dus het enige lid van de toezichtsraad van het Stedelijk.

Krachtig en zuiver
Halverwege juni stapten drie leden van de raad al op. Zij verlieten het museum vanwege een onderzoeksrapport. Daarin werd oud-directeur Beatrix Ruf vrijgepleit van belangenverstrengeling. Drie andere leden van de raad van toezicht bleven aan voor de continuïteit, maar die drie stappen vandaag dus ook op. 

Lees ook: Rapport: ex-directeur Stedelijk ten onrechte beschuldigd van belangenverstrengeling

Truze Lodder zelf is enthousiast over haar tijdelijke functie: 'Mijn energie en ervaring ga ik heel graag inzetten voor het Stedelijk Museum Amsterdam. Ik weet wat me te doen staat. Mijn toon zal krachtig en zuiver zijn. Ik heb er zin in!'  

Veel ervaring
Lodder heeft een lang cv met veel bestuurlijke ervaring. Zij was onder meer zakelijk directeur van De Nederlandse Opera, voorzitter van de Raad van Commissarissen van de NS en vice-voorzitter van de raad van toezicht van het Van Gogh Museum.

Ruf?
In de twee maanden sinds de vrijpleiting van Ruf, is het onrustig geweest bij het museum. Tweemaal kwam er een paginagrote advertentie in de krant waarin werd opgeroepen om de oud-directeur terug te halen.

Ondertussen stapte een deel van de raad van toezicht op en veranderden ze de statuten. Zo maakte de raad van toezicht het mogelijk dat de gemeente voortaan alle leden van de raad van toezicht benoemt. 

Lees ook: 'Beatrix Ruf overweegt terugkeer naar Stedelijk Museum'

Aan het eind van dit jaar zal die raad dus volledig vernieuwd zijn. Wat dat betekent voor de eventuele terugkeer van Beatrix Ruf, blijft onduidelijk.