Start van hoofdcontent

Stad

nl

ASV De Dijk: van potentiële profclub naar overleven in de Derde divisie

8 augustus 2018, 12.12 uur · Aangepast 8 augustus 2018, 17.00 uur

ASV De Dijk is in volle voorbereiding op het nieuwe seizoen. De club uit Noord heeft een roerig jaar achter de rug, waarin het de hoofdsponsor zag vertrekken en degradeerde naar de Derde divisie. Daar moet de club zich nu redden zonder geld en met een compleet nieuwe selectie. Op één speler na dan.

Die speler is Damiën Menzo, het neefje van voormalig Ajax-doelman Stanley Menzo. Maar dat Menzo als enige speler nog wel bij De Dijk speelt, heeft niet alleen maar met clubliefde te maken. 'Ik was in gesprek met een club om de overstap te maken, want het hele team ging weg en ik zag het niet zitten om helemaal opnieuw te beginnen. Ook qua sponsor is alles weggevallen, dus zijn er geen vergoedingen meer. En ik heb ook dingen te betalen.'

Geldschieter
De sponsor op wie Menzo doelt is Heino Braspenning. De geldschieter verliet de club in november vorig seizoen na tien jaar. Het  vertrek kwam op een moment dat de club hardop de ambitie uitsprak profvoetbal te willen gaan spelen en er net een bekerduel tegen het grote Ajax op had zitten.

Lees ook: Ajax wint Amsterdamse derby van stug De Dijk

Met Braspenning verdwenen, zoals Menzo zegt, ook de spelersvergoedingen, die net als profclubs ook veel amateurclubs aan hun topspelers betalen. Samen met de degradatie in de Tweede divisie in het eerste seizoen van de club ooit, was het aanleiding voor haast de hele selectie om de club te verlaten.

Tekst gaat door onder video


Dit seizoen dus geen oud-profvoetballers als Jeroen Verhoeven en Jack Tuyp aan de Schellingwouderdijk. Een wens die Menzo ook had. 'Ik kwam er niet helemaal uit met de clubs en deze club zei dat ik altijd kon blijven. Dus ik heb die kans gegrepen. Het is nog steeds gewoon Derde divisie-voetbal.'

Als Menzo om zich heen kijkt ziet hij alleen maar nieuwe gezichten. Met maar liefst veertig voetballers bereidt de club zich nu voor op het nieuwe seizoen. Allemaal spelers die deze zomer naar de club zijn gekomen. Een hectische periode dus, ook voor teammanager Peter Oosterbeek. 

Lastig verhaal
'Er moest deze zomer ontzettend veel gebeuren. We zijn begonnen door middel van ons netwerk, van spelersmakelaars, noem het maar op. We hebben zo'n zestig man uitgenodigd voor testwedstrijden, waaruit we een selectie moesten samenstellen en daar zijn we denk ik goed in geslaagd', aldus Oosterbeek.

Lees ook: Zowel Ajax als De Dijk zijn tevreden: '1-4 tegen Ajax, dat is geen schande'

Behalve een nieuwe selectie moest de club ook op zoek naar een nieuwe coach. Die vond de club in Kees Oostermeijer, die samen met zijn assistent Viggo Waas overkwam van WV-HEDW. Ook Oostermeijer beseft dat het in de Derde divisie, waar de concurrentie wél geld heeft om spelers te betalen, een lastig verhaal gaat worden. 

Handhaven
'Je speelt tegen grote clubs die altijd naar de Tweede divisie willen. Als je reëel bent kun je je daar niet mee meten, maar je kunt ze wel tegenstand bieden', zegt de kersverse coach. 'Handhaven is het doel. Als dat lukt hebben we het heel goed gedaan met dit elftal.'

De eerste officiële wedstrijd speelt de club op zaterdag 18 augustus. Dan speelt De Dijk in Friesland een bekerwedstrijd tegen Harkemase Boys. Een week later volgt de eerste competitiewedstrijd.