Start van hoofdcontent

Stad

nl

Protest voor deur Rai tegen 's werelds grootste hondenshow: 'Fokking ziek'

9 augustus 2018, 10.46 uur · Aangepast 9 augustus 2018, 11.13 uur · Foto: AT5

'Doorgefokt', 'fokking ziek' en 'grrr'. Een handvol demonstranten van de stichting Dier & Recht heeft zich in opvallend hondenkostuum verzameld voor de ingang van de Rai waar vandaag de grootste hondenshow ter wereld wordt gehouden. Ze zijn faliekant tegen het doorfokken van honden.

De actievoerders zijn in chihuahua-kostuum gestoken omdat die hond volgens de actievoerders symbool staat voor alle 'stukgefokte' hondenrassen. Volgens hen hebben veel chihuahuas chronische hoofdpijn omdat ze zo klein zijn gefokt dat de hersenen niet meer goed in de schedel passen. 

Het protest begon iets later dan gepland, omdat de activisten moeite hadden met het vinden van een taxichauffeur die hen wilde meenemen. 

Lees ook: Actievoerders protesteren in Chihuahua-kostuum bij hondenshow Rai

Tienduizenden bezoekers
De hondenshow begint vandaag en is tot en met zondag in de Rai. De organisatie verwacht tienduizenden bezoekers die twintigduizend deelnemende honden komen bewonderen, verdeeld over driehonderd rassen. Er worden shows gehouden en er zijn standhouders waar 'hond en baasje de nieuwste trends kunnen ontdekken'. 

Het stadsbestuur heeft inmiddels laten weten geen hondenshows te willen, na vragen van GroenLinks. Volgens de gemeente is het volstrekt ongewenst dat er op de shows honden rondlopen met 'een beduidend risico op erfelijke aandoeningen'. 

AT5