Politiek

'VVD-Kamerlid Van Haga intimideerde huurders om ze huis uit te krijgen'

9 augustus 2018, 17.00 uur · Aangepast 9 augustus 2018, 17.23 uur

YouTube / Wybren van Haga
YouTube / Wybren van Haga

VVD-Kamerlid Wybren van Haga zou huurders die een pand bij hem huurden hebben geïntimideerd om ze hun huis uit te krijgen. Volgens een jurist zou de politicus de huurders hebben aangezet tot 'illegale handelingen'. Dat zou blijken uit geluidsopnames die de huurders aan YouTube-programma #BOOS van Tim Hofman hebben gelekt.

De opnames zouden september vorig jaar zijn gemaakt door vier bewoners van een Amsterdams pand toen Van Haga bij hen op de stoep stond. Bang voor eventuele boetes wegens woningdelen zou hij hen hebben opgedragen om hun namen van de voordeur af te halen. 'Laat niemand binnen en check of er niet mensen zich uit kunnen schrijven want dan heb je al minder kans.'

'Ik weet natuurlijk wel dat er meerdere mensen wonen maar wat interesseert mij dat', zou Van Haga hebben gezegd en iets wat hij in een latere mailconversatie met zijn huurders zou hebben ontkend. 'Ga niet de gemeente bellen (...) Want dan zijn de poppen meteen aan het dansen'.

Lees ook: 'VVD-Kamerlid Van Haga via stroman toch actief in vastgoedbedrijf'

De VVD'er gebruikte in het gesprek ook zijn kwetsbare positie als politicus. 'Kijk, er speelt nog een probleem mee. (...) Ik lig enorm onder het vergrootglas omdat ik nummer 41 op de VVD-lijst stond voor de Tweede Kamer. En als er nu een coalitie komt dan ga ik waarschijnlijk de Tweede Kamer in. Als ik op dat moment constructies aan het aanleggen ben om de wet te omzeilen dan ben ik ook weer meteen uit de kamer want dat komt heel groot in de krant.'

Van Haga kwam in opspraak vanwege het tegen de regels in verhuren van woningen in Amsterdam. Hij moest kiezen tussen de politiek óf zijn vastgoedbedrijf. Van het laatste zou hij afscheid nemen maar gisteren meldde Het Parool dat hij via een stroman-constructie nog steeds verbonden zou zijn aan zijn vastgoedbedrijf.