Start van hoofdcontent

Stad

nl

Experiment met bootjesverbod op De Wallen

14 augustus 2018, 15.27 uur · Aangepast 14 augustus 2018, 15.45 uur

De gemeente gaat drie dagen lang plezierbootjes verbieden op de Oudezijds Voorburgwal. Het gaat om een experiment om te kijken of dit de overlast voor bewoners en ondernemers vermindert.

Van donderdag 23 tot zaterdag 25 augustus staan handhavers van Waternet paraat om tussen drie uur 's middags en twaalf uur 's nachts plezierboortjes tegen te houden. Mensen die hun bootje hebben aangemeerd op de gracht mogen die dagen de Oudezijds Voorburgwal wel verlaten, maar niet meer terugkomen.

Lees ook: Halsema komt met druktemaatregelen: dweilpauzes op Wallen en pinapparaat voor boetes

Met het experiment wil de gemeente onderzoeken of de geluidsoverlast op De Wallen afneemt als je de pleziervaart blokkeert. Een week later staat er een ander experiment op stapel. Dan worden van 30 augustus tot 1 september rondvaartboten verboden om aan te meren langs de Oudezijds Voorburgwal. Hieruit moet blijken of de drukte aan wal afneemt als je dit verbiedt.

Maatregelen
En er is ook nog een derde experiment. Van 6 tot 8 september staan er stewards bij de op- en afstapsteigers die ervoor zorgen dat rondvaartboten zo kort mogelijk aanmeren. Boten die steigers 'claimen' zijn een probleem op de drukke gracht en mogelijk kunnen de stewards dit verminderen.

Lees ook: Wallenbewoners gaan overlast tegen: 'Dit is hem: mijn water-kalasjnikov'

De experimenten komen uit de koker van 'Innovatielab', een initiatief van de gemeente om de overlast op en rond het water aan te pakken. Na afloop van de experimenten wordt er gekeken welke impact ze hadden op de overlast rond de gracht. Bij een positief effect is het overigens nog maar de vraag of de experimenten meteen omgezet worden in maatregelen.