Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Groot Wassink: 'Dilemma Stadionplein uitstekend voor buurtreferendum'

16 augustus 2018, 14.50 uur · Aangepast 16 augustus 2018, 15.00 uur

Wethouder Rutger Groot Wassink (Democratisering) vindt dat de vernoeming van het Stadionplein een prima buurtreferendum kan zijn.

De bedoeling was dat het Stadionplein nog voor de zomer het Johan Cruiffplein zou gaat heten, maar dat is tot op heden niet gebeurt. Wanneer en of de hernoeming van het plein überhaupt nog doorgaat is niet bekend. De naamsverandering van het plein roept namelijk veel weerstand op bij enkele buurtbewoners en ondernemers. Groot Wassink vindt dat de buurt het beste zelf de beslissing kan nemen.

Lees ook: Gemeente zet naamsverandering Stadionplein door: 'Heel raar'

'Zo'n dilemma rond het Stadionplein, of dat nu wel of niet vernoemd moet worden naar Johan Cruijff, dat leent zich volgens mij uitstekend voor een buurtreferendum', zegt de wethouder in Het Parool. Wel zegt hij dat de gemeente dit referendum niet zelf zal uitschrijven en dat als de buurt dit wil, zij erom moet vragen.

Lees ook: Stadionplein wordt 1 juni al omgedoopt tot Johan Cruiffplein

De buurt begon eerder een petitie om de naamsverandering tegen te houden. Die petitie kon niet rekenen op veel handtekeningen. Het was de bedoeling dat op 1 juni 2018 de hernoeming zou plaatsvinden. Maar daar ging een streep door toen bleek dat informatie was achtergehouden binnen de besluitvorming.

Groot Wassink wil als wethouder Democratisering de Amsterdammer aansporen om de komende jaren meer buurtreferenda aan te vragen en wil bekijken of hij de voorwaarden die daaraan gesteld worden kan versimpelen.