Start van hoofdcontent

Stad

nl

Sjuul Paradijs stuurt open brief na ophef over 'huis-aan-huisblad'

22 augustus 2018, 15.34 uur · Foto: AT5

De ex-hoofdredacteur van De Telegraaf, Sjuul Paradijs, heeft een open brief gestuurd naar burgemeester Femke Halsema. Reden van die brief is de ontstane ophef over het nieuwe, lokale krantje 'City'.

'In een tijd dat nieuwe journalistieke initiatieven op lokaal niveau niet of nauwelijks van de grond komen, zijn wij desalniettemin drie maanden geleden gestart met City', begint Paradijs in zijn brief. 

'City' zoekt randje op
Het nieuwe huis-aan-huisblad bestaat voor 88 procent uit reclame en voor 12 procent uit journalistieke producties. Het blad mag daarom ongeadresseerd worden verspreid bij mensen met een ja-nee sticker. Uit de hele stad kwamen klachten binnen van bewoners met zo'n sticker. Sinds dit jaar mogen folders namelijk alleen bij mensen door de bus met ja-ja stickers. 

Toch houdt Paradijs zich keurig aan de regels. Een huis-aan-huisblad moet namelijk voor minimaal 10 procent uit journalistieke inhoud bestaan. Hij omzeilt daarmee het strenge folderbeleid in de stad. De gemeente kijkt nu naar mogelijkheden om de nieuwe krant, met onwijs veel reclame, aan te pakken.

Lees ook: Oud-hoofdredacteur Telegraaf Sjuul Paradijs omzeilt streng folderbeleid

'City houdt zich uiteraard aan de regels in de plaatselijke verordening, maar desondanks zou het Amsterdamse gemeentebestuur maatregelen willen nemen om City de wind uit de zeilen te nemen. Er zou zelfs worden nagedacht om City en andere huis-aan-huisbladen te knevelen door nog meer regels te maken voor de inhoud van lokale kranten. Een volstrekt ongewenste inmenging van de overheid in de journalistieke vrijheden', zo schrijft Paradijs. Volgens hem hebben er door de krant vier journalisten fulltime werk. 

Gerecycled papier
Hij somt in de brief een lijst met journalistieke verhalen op die 'City' in de afgelopen tijd maakte. Ook de enorme bergen papier die er door 'City' door de brievenbus komen zijn geen probleem volgens Paradijs. 'Voor alle duidelijkheid: City wordt gedrukt op 100% gerecycled papier', besluit hij.

Lees ook: Gemeente gaat strijd aan met 'huis-aan-huisblad' City

Of er ook daadwerkelijk maatregelen worden genomen is onduidelijk.