Start van hoofdcontent

Stad

nl

Initiatief om van Rotterdam hoofdstad te maken: 'Amsterdam stad van het verleden'

22 augustus 2018, 18.04 uur · Aangepast 22 augustus 2018, 20.09 uur · Foto: Roman Boed

De Rotterdamse ondernemer Rob Lagendijk zat dinsdag op de watertaxi (de Rotterdamse mini-versie van de pont) en dacht: waarom zou Rotterdam niet de hoofdstad van Nederland kunnen worden?

De ondernemer overweegt 40.000 handtekeningen te gaan verzamelen om het onderwerp zo op de politieke agenda te krijgen. 'Ik ben heel benieuwd wat politici hiervan vinden', zegt hij tegen RTV Rijnmond.

Amsterdam stad van het verleden
Maar waarom? 'Rotterdam is de toekomst van Nederland. Amsterdam is de stad van het verleden', zo redeneert de ondernemer. 'Rotterdam vertegenwoordigt de toekomst van ons land.'

Lagendijk noemt Rotterdam als hoofdstad vooral goed voor de portemonnee. 'Dan zal de economische groei in Rotterdam doorzetten. We kunnen toeristen gaan ontvangen. Maar niet zoals Amsterdam dat doet, we moeten de stad wel leefbaar houden', vertelt hij. 

'Amsterdam kampioen'
Dat Rotterdam staat te springen is natuurlijk wel te verklaren. 'Of het nou om de economische groei gaat, om de investeringen of om de werkloosheid, op alle fronten scoort Groot-Amsterdam beter dan Groot-Rijnmond', citeren wij graag uit een rapport van het CBS uit 2017. Dat rapport heeft als titel: 'Amsterdam economisch kampioen'.

Natuurlijk is Amsterdam niet alleen op economisch gebied kampioen. Neem nou de prijzenkast van Ajax, daar staan 33 schalen in voor het behalen van een landskampioenschap. In Rotterdam zijn dat er slechts 15. 

Joost Eerdmans enthousiast
'Haha', reageert Robert dan ook treffend op de plannen via Twitter. Lagendijk is in ieder geval optimistisch. 'We moeten ons afvragen of de hoofdstad nog bij het Nederland van nu past', zegt hij tegen AT5. Ook Joost Eerdmans, de fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, heeft zich inmiddels achter Lagendijk geschaard.

'Het is iets dat ik al een paar jaar in gedachte heb', reageert Eerdmans. 'We hebben de juiste papieren om het stokje over te nemen. Het is goed dat er nu een discussie op gang wordt gebracht. Er moet nog heel wat water door de Maas maar wellicht is het over twintig of dertig jaar zover.' Hij haalt Brazilië aan als voorbeeld. Daar gaf Rio De Janeiro ooit het stokje over aan de stad Brasilia.  

Om de plannen daadwerkelijk door te voeren is er een grondwetswijziging nodig. 

Ik steun dit burgerinitiatief van Rob Lagendijk. Het kan. Rotterdam heeft de grootste economie van NL, de grootste haven, de mooiste skyline en loopt in alles voorop. Rotterdam is de nieuwe nr1! Dit schreef ik in 2014 in mijn Pamflet voor Rotterdam: https://t.co/hqLBjMOORL https://t.co/gMErPjZ8UK

— Joost Eerdmans (@Eerdmans) August 22, 2018