Start van hoofdcontent

112

nl

'Eenhoorn-actiegroep Canal Parade besmeurde agent met bloed'

23 augustus 2018, 16.51 uur

Burgemeester Femke Halsema heeft toegelicht waarom tijdens de Canal Parade opblaasbare eenhoorns in beslag zijn genomen. Aanleiding was onder andere een incident bij een bootjesparade in Utrecht.

Dat schrijft Halsema in antwoord op vragen van GroenLinks en Bij1. Ze wijst op 'een incident tijdens een recente demonstratie van We Reclaim Our Pride tijdens de botenparade in Utrecht, waar een demonstrant een politieagent op de politieboot heeft besmeurd met bloed'.

Lees ook: Sylvana Simons 'geschokt' over in beslagname opblaasbare eenhoorns tijdens Pride

We Reclaim Our Pride is een groep activisten die tegen de vercommercialisering van Pride is. Tijdens de Canal Parade stonden ze langs de gracht met opblaasbare eenhoorns. Toen agenten zagen dat sommige activisten zwemkleding droegen, 'ontstond bij de politie de sterke indruk dat de demonstranten de intentie hadden om gezamenlijk te water te gaan', schrijft Halsema.

Lees ook: Politie pakt eenhoorns af van demonstranten

Halsema wilde niet dat de demonstranten in het water zouden springen omdat dit een gevaarlijke situatie zou kunnen opleveren. Omdat de activisten de eenhoorns niet wilden inleveren, zijn ze in beslag genomen door de politie. 'Het recht op demonstratie is bijkans heilig. De vrijheid van meningsuiting mag echter niet worden gebruikt om strafbare feiten of wanordelijkheden te plegen', schrijft Halsema. 'Door het in beslag nemen van de opblaasbanden was het risico op blokkade van de botenparade en bijbehorende risico op onveilige situaties weggenomen en konden de demonstranten hun demonstratie voortzetten.'