Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Houd De Wallen open voor plezierboten!'

23 augustus 2018, 18.45 uur · Aangepast 23 augustus 2018, 19.14 uur · Foto: Stichting Pleziervaart

'Heeft u ook zo van het varen genoten? Houd De Wallen open voor plezierboten', valt er te lezen op een levensgroot spandoek aan de Oudezijds Voorburgwal. Het is een reactie op een proef van de gemeente om plezierbootjes een aantal dagen te weren.

Met de proef, die vandaag van start ging, wordt er gekeken of de geluidsoverlast voor buurtbewoners vermindert op het moment dat de pleziervaart wordt geblokkeerd. Tot zaterdag houden handhavers van Waternet de plezierbootjes tegen. 

Lees ook: Experiment met bootjesverbod op De Wallen

Stichting Pleziervaart is niet te spreken over die tijdelijke blokkade. 'Laten we elkaar wat meer ruimte geven om te genieten', schrijft voorzitter Bernard Witzel in een open brief. 'De grootste overlast komt niet van de pleziervaart, maar van de rondvaartrederijen. Met ruim 130 grote rondvaartboten en een veelvoud van dat aantal aan kleinere schepen vormen de commerciële rederijen elke dag veruit de grootste groep op de grachten.'

Ook proef met rondvaartboten
Ook voor de rondvaartboten staat er een proef op stapel. Van 30 augustus tot 1 september is het voor deze boten verboden om aan te meren langs de Oudezijds Voorburgwal. Ook dan kijkt de gemeente of de drukte en overlast worden ingeperkt. 

De stichting achter het spandoek ontkent niet dat er problemen zijn. 'Natuurlijk zijn er booteigenaren die overlast veroorzaken. Te hard varen, geluidsoverlast, vuilnis, geen verlichting, onbeschoft gedrag: het komt voor. Maar dit is een kleine groep en hier kan niet streng genoeg gehandhaafd worden', schrijft Witzel. Hij vindt dat er te veel wordt gecontroleerd op 'futiliteiten' en niet op 'excessen' (de grote overlastgevers). 

Of er ook echt maatregelen komen tegen de plezierbootjes, is nog niet duidelijk.