Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Ajax versloeg alle tegenstanders in groepsfase Champions League al eerder

30 augustus 2018, 21.01 uur · Aangepast 3 september 2018, 12.06 uur

Het zal ongetwijfeld een zware kluif worden: overwinteren in de Champions League. Maar waar Ajacieden hoop uit mogen putten is het gegeven dat Ajax alle drie de tegenstanders in de komende groepsfase, al eens eerder versloeg.

En het wordt nog een stukje mooier, want twee tegenstanders werden geklopt in het seizoen dat Ajax voor de laatste keer kampioen werd op het hoogste Europese niveau. AEK Athene werd zelfs tweemaal verslagen in de groepsfase en Bayern München moest eraan geloven in de halve finale van de Champions League.

Lees ook: Ajax speelt tegen Bayern München, Benfica en AEK Athene in Champions League

Met een pistool het veld op
Ajax begon dat succesvolle seizoen in een poule met AC Milan, Austria Salzburg en AEK Athene. De ploeg uit Griekenland werd twee keer aan de kant gezet door het Ajax van Louis van Gaal. AEK eindigde uiteindelijk als laatste.

Dat de club uit Athene dit jaar überhaupt in de Champions League staat, mag een klein wonder heten. AEK werd afgelopen seizoen voor het eerst in 24 jaar gekroond tot Grieks kampioen, nadat directe concurrent PAOK Thessaloniki gestraft werd. Tijdens een wedstrijd tussen beide teams braken rellen uit in het stadion en kwam de voorzitter van PAOK zelfs met een pistool het veld op.

In de voorrondes van de Champions League wist AEK zich te ontdoen van het Schotse Celtic en daarna werd ook het Hongaarse Vidi verslagen.

Lees verder onder de video

Bayern München
Terug naar het Champions League seizoen van 1994 - 1995. In de halve finale wist Ajax de Duitse grootmacht uit Beieren uit te schakelen. In Duitsland werd het nog 0-0. Maar in het Olympisch Stadion gaf Ajax een galavoorstelling en werd Bayern München met 5-2 verslagen.

Jari Litmanen scoorde twee keer in die wedstrijd en ook Marc Overmars en Ronald de Boer wisten het net te vinden. Maar de mooiste goal die avond kwam toch echt van de voet van Finidi George. Als een granaat liet hij de bal in de rechterbovenhoek inslaan.

Ten Hag en Bayern
Het huidige Bayern München werd afgelopen seizoen voor het zesde jaar op rij kampioen van Duitsland. Nederlander Arjen Robben staat nog steeds bij de ploeg onder contract. Ajax trainer Erik ten Hag heeft ook een verleden bij de club. Hij trainde er twee seizoenen lang de beloften.

Lees verder onder de video

Benfica
De derde tegenstander van Ajax dit Champions League-seizoen is Benfica. De club uit de Portugese hoofdstad Lissabon is in ledental (160.000) de grootste voetbalclub ter wereld. Zelfs groter dat Barcelona en Real Madrid.

Benfica werd het afgelopen seizoen tweede in de competitie en plaatste zich voor de Champions League door in de voorrondes te winnen van Fenerbahçe en PAOK.

Stade de Colombes
De Europese successen van de club stammen uit een ver verleden. De Europacup I werd in 1961 en 1962 gewonnen. Het was ook rond die tijd dat Ajax een grote overwinning op de club behaalde.

In 1969 speelde Ajax in het Stade de Colombes bij Parijs een beslissingswedstrijd in de kwartfinale van de Europa Cup. Benfica werd met 3-0 aan de kant gezet. Ruim 20.000 Nederlanders zagen Johan Cruijff toen de eerste goal maken.