Stad

NL
V

Rotterdam doet veel meer tegen straatintimidatie dan Amsterdam

4 september 2018, 19.43 uur · Aangepast 4 september 2018, 22.06 uur

Het is inmiddels twee jaar geleden dat in Amsterdam een initiatiefvoorstel werd aangenomen waarmee straatintimidatie strafbaar werd gesteld. De gemeente heeft sindsdien echter bar weinig gedaan om het probleem aan te pakken. Dit staat in contrast met Rotterdam, waar ze al veel verder zijn.

Zo is daar een app in het leven geroepen, de zogenaamde STOPapp, waarmee straatintimidatie gemeld kan worden aan handhavers. Wie vervolgens wordt gepakt krijgt een boete van 190 euro. 

Volgens Joost Eerdmans, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, is de kans dat daders op heterdaad betrapt worden wel tamelijk klein. 'Belangrijk is: ze gaan er nu wel op af. En ze gaan het gesprek aan waarin duidelijk wordt dat het niet lollig is om te zeggen tegen een vrouw: hey, hoertje ga je met me mee? Dat is strafbaar!'

Lees ook: Ook stadsbestuur is om: gesis en andere straatintimidatie strafbaar stellen

Nul boetes uitgeschreven in Amsterdam
In Nederland heeft het OM echter nog nooit iemand een boete voor straatintimidatie opgelegd, maar in Rotterdam worden ze wel regelmatig uitgeschreven. Dit gebeurde in Amsterdam nog geen enkele keer. 

Als het aan Marianne Poot van de Amsterdamse VVD ligt, komt daar snel verandering in. 'Jaarlijks wordt hier onderzoek naar gedaan en het blijkt dat meer dan de helft tot wel zeventig procent van de vrouwen hier last van heeft.'

Winesh Rampertap