Start van hoofdcontent

112

nl

'Ouders helpen criminele zoons bij witwassen drugsgeld'

6 september 2018, 13.48 uur · Aangepast 6 september 2018, 16.19 uur

Twee broers van 20 en 24 jaar oud en hun ouders zijn twee maanden geleden opgepakt door de politie in Amsterdam-Oost. De politie kwam de familie op het spoor doordat de broers het breed lieten hangen terwijl ze geen inkomen hadden en hun ouders ze bij die levensstijl leken te ondersteunen.

De twee jongens maken deel uit van een groep criminelen die zich bezig zou houden met drugshandel en overvallen. Het geld dat ze daar mee verdienden zouden ze hebben willen witwassen door dure spullen aan te schaffen. Daar hebben hun ouders ze volgens de politie bij geholpen.  

Dure scooter
Tijdens het volgen van de oudste broer zag de politie hem rijden op een gloednieuwe scooter van 4.500 euro. Deze stond toen op naam van zijn moeder. Dat is opmerkelijk aangezien de moeder leeft van een kleine uitkering. Het lijkt er dus op dat zij actief het witwassen van haar zoons ondersteunde. 

36.000 euro 
Als de politie vervolgens huiszoekingen doet bij het huis van de moeder en haar zonen aan de Linnaeusstraat en die van de vader aan de Djambistraat vinden ze een pistool, munitie, bolletjes cocaïne en ruim 36.000 euro. Daarop zijn de broers aangehouden, maar ook de ouders moesten met de politie mee.

Uitkering
Naast de politie kijkt ook de Belastingdienst met veel interesse naar de familie. Die wil uitleg over waarom de inkomsten van de familie niet zijn aangegeven en waarom de ouders al die tijd toch een uitkering hebben aangevraagd, terwijl hun zoons veel geld verdienden.