Ajax

Ooit 'broekie', nu recordinternational: Wesley Sneijder zwaait af in Johan Cruijff Arena

6 september 2018, 20.07 uur · Aangepast 7 september 2018, 14.10 uur

Hij zegt nog nooit zo gespannen te zijn geweest voor een wedstrijd, recordinternational en ex-Ajacied Wesley Sneijder. Zodadelijk speelt hij met het Nederlands Elftal zijn laatste wedstrijd in het shirt van Oranje. AT5 volgde hem door de jaren heen op de voet, een greep uit het archief.

Vanavond trekt Sneijder voor de 134e keer het Oranje-tricot aan. De eerste keer dat hij dat mocht doen was 30 april 2003, Sneijder had net vijftien keer in de basis gestaan bij Ajax toen hij werd opgeroepen. Samen met Arjen Robben (uiteindelijk 96 interlands) verdiende Sneijder zijn traditionele haasje met een debuut tegen tegen Portugal. 

Hoge toppen, diepe dalen
Wat volgt was een imposante interlandcarriére. Met een goal en vier assists zet Sneijder zich in de EK-playoff-wedstrijd tegen Schotland definitief op de internationale kaart. In één van de vele interviews deze week noemt hij het EK-toernooi van 2008 zijn beste, beter nog dan het WK 2010 waar Oranje de finale haalt. 

Zijn carriére verloopt daarna iets moeizamer, op het EK 2012 vliegt Oranje roemloos uit de voorronde maar er komt een wederopstanding in 2014. In Brazilië weet Van Gaal de juiste snaar te raken bij Sneijder die een sterk toernooi speelt, mede dankzij zijn inbreng behaalt Oranje de derde plek. 

De laatste grofweg dertig interlands zijn helaas minder glorieus maar Oranje kan altijd op Sneijder rekenen. Onder achtereenvolgens Guus Hiddink en Danny Blind worden de eindtoernooien van 2016 en 2018 niet gehaald. Koeman haalt de banden nogmaals aan maar de twee concluderen dat het einde daar is. Maar wel nog een groots afscheid dus, vanavond in de Johan Cruijff Arena.

Een greep uit het archief leverde deze acht minuten Wesley Sneijder op. Het debuut, het kampioenschap en een rondvaart.